Уряд винайшов новий спосіб обрахунку ВВП

Які способи б не знаходили щодо обчислення ВВП, все одно він падає - чи рахувати його квартал до кварталу, чи аналогічний період цього року до минулого. Цього разу – знайшли оригінальний спосіб – за 7 місяців цього року +2% (не вказуючи по відношенню до якого періоду).

За даними Держстату, зростання ВВП за 1 квартал 2012 року становило тільки 2%. Разом з тим вперше за останні 11 кварталів (після І кв. 2009 року) сезонно скоригований ВВП у І кв. 2012р. до ІV кв. 2011р. знизився на 0,2%. З урахуванням сезонного чинника, у ІI кварталі 2012 року проти І кварталу 2012 року зростання ВВП України зафіксовано на рівні 1,9%. Проте, деяке зростання ВВП у ІІ кварталі було, в основному, пов’язане із дією тимчасових факторів, таких як ранній початок збирання врожаю та проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

Тобто, з якого боку не дивитися – ми топчемося на місці, або сунемося вниз. Дивує, чому сьогодні не обчислюють ВВП на місячній основі? В 2009 році навперебій критикували, що ми перейшли на квартальне обчислення. Якщо перейти на місячне обчислення – картина буде вкрай непривабливою.

Разом з тим, як показують офіційні дані Держкомстату України, Індекс промислової продукції за січень-липень 2012 року до аналогічного періоду попереднього року становить 0.2%, що є найнижчим кумулятивним показником поточного року. Дивує те, що падіння за цей період показують окремі сфери сільськогосподарського виробництва та переробної промисловості – зокрема – виробництво м’яса і м’ясних продуктів – мінус 2,6%, виробництво інших харчових продуктів – (-5,2)%, виробництво хліба та хлібобулочних виробів – (-3,6)%; легка промисловість – (-9,1)%; виробництво взуття – (-13,4)%; виробництво продуктів нафтопереробки – (-41,4)%; металургійне виробництво – (-3,3)%; виробництво кольорових металів - (-9,2)%. Виробництво автомобілів впало на 12,5%. Індекс обсягу виконаних будівельних робіт у січні–липні 2012 р. порівняно з відповідним періодом 2011 р. становив мінус 6,2%.

На діяльність промислового виробництва України у липні 2012 року позитивно вплинуло більша кількість робочих днів ніж у червні (23 дні проти 18 днів).

У поточному році на розвиток промисловості впливають негативні процеси, що супроводжуються відновленням рецесійних тенденцій у окремих країнах Європи та формуванням низької цінової динаміки на українські товари на зовнішньому ринку. Середньомісячні ціни на сталь на світовому ринку за 8 регіонами світу у липні порівняно з червнем 2012 року знизилися на 3% (до липня 2011 року знизились на 14,2%, до грудня 2011 року на 7,4%). За даними таблиць "витрати-випуск" в основних цінах за 2010 рік у структурі використання металургійної продукції частка експорту становить 61,4%.

-- Невтішні цифри

Головним внутрішнім стримуючим чинником залишається обмежене кредитування реального сектору економіки та високі процентні ставки за кредитами. Дані явища посилюються девальваційними тенденціями на валютному ринку багатьох країн світу, в той час як курс гривні відносно долара США утримується на фіксованому рівні впродовж тривалого періоду, що негативно впливає на конкурентоспроможність вітчизняної продукції та супроводжується втратою ринків збуту – як зовнішніх, так і внутрішніх.

За підсумками січня-липня 2012 року обсяги виробництва сільськогосподарської продукції порівняно з січнем-липнем 2011 року скоротилися на 4,2 відсотка (зростання на 7,4 відсотка у січні-червні 2012 року). Це переважно було сформовано скороченням обсягів виробництва продукції рослинництва (на 10,1 відсотка проти зростання у 1,55 рази у січні-червні 2012 року), тоді як у тваринництві спостерігалося прискорення зростання до 1,8 відсотка проти (1,6 відсотка у січні-червні 2012 року).

Зниження попиту на транспортні послуги з боку окремих видів промислової діяльності негативно позначилося на транспортній сфері, що призвело до скорочення у січні-липні 2012 року обсягів вантажних перевезень на 3,3 відсотка (у січні-липні 2011 року зростання на 9,7 відсотка) та вантажообороту – на 7,6 відсотка (“плюс” 9,9 відсотка відповідно)

За підсумком січня-липня негативну тенденцію продовжував демонструвати пасажирській транспорт. Так, обсяги перевезення пасажирів зменшилися на 3,5 відсотка (у січні-липні 2011 року зростання на 2,3 відсотка), показник пасажирообороту скоротився на 0,9 відсотка (у січні-липні 2011 року зростання на 2,9 відсотка).

За підсумками січня-липня падіння обсягів виконаних будівельних робіт становило 6,2 відсотка (проти «мінус» 1,9 відсотка у січні-червні 2012 року).

Від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами за 1 півріччя 2012 року становило – 7.2 млрд долл США.

У червні 2012 року (порівняно з червнем 2011 року) вдруге у цьому році (перший раз у березні 2012 року) відбулось значне падіння експорту товарів та послуг – на 7,7%, зокрема товарів – на 11,3% (після зростання на 9,6% у травні до травні 2011 року), в основному, внаслідок падіння експорту металургійної продукції – на 20,9%, мінеральних продуктів – на 41,7% та хімічної промисловості – на 6,1%. Однією з причин стало погіршення цінової кон’юнктури на ринках основних експортних товарів (зокрема, металу).

-- Національний банк нагнітає інфляцію

Судячи з постійних повідомлень Національного банку України – штучно нагнітаються інфляційні очікування, говорячи про неминучість зростання споживчих цін. До речі, це не опозиція говорить, а національний регулятор – тобто влада. Напевно інфляційні надходження можуть стати чи не єдиним способом поповнення бюджету. Впродовж липня Національний банк продовжував згладжувати коливання курсу гривні на міжбанківському валютному ринку шляхом проведення валютних інтервенцій. При чому, у липні, другий місяць поспіль, продовжилось нарощування значними темпами їх від’ємного сальдо, яке склало на рівні 1,2 млрд. дол. США (проти «мінус» 0,7 млрд. дол. США у червні). Втрати резервів внаслідок від’ємних валютних інтервенцій у липні компенсувалися, зокрема, надходженнями від розміщення Урядом єврооблігацій на загальну суму 2 млрд. дол. США. Як наслідок, згідно з оперативною інформацією НБУ, обсяг міжнародних валютних резервів у липні зріс на 2,6 відсотка або 0,8 млрд. дол. США до 30,1 млрд. дол. США.

Крім того, як показують експертні дослідження - погіршуються споживчі настрої українців. Враховуючи погіршення економічної ситуації в світі - це може стати загрозою економічному зростанню до кінця 2012 року. Україна заходиться в даний час в стані підвищеного фінансово-економічного ризику, враховуючи ще наближення осінніх парламентських виборів. Це буде ще одним стимулом для погіршення як споживчих так і девальваційних настроїв. Для України першочерговим завданням має стан стимулювання внутрішнього попиту і відновлення співпраці з МВФ.