Бюджет-2014 - катастрофа. Цифри і факти

Прийняття закону про державний бюджет на 2014 рік є трагедією для країни та її громадян.

Прийняття закону про державний бюджет на 2014 рік є трагедією для країни та її громадян.

І в даному випадку я маю на увазі не процедуру прийняття закону і навіть не те, що мало хто встиг хоча б погортати документ.

Бюджет, який за своєю природою має бути балансом (між доходами і видатками), у даному випадку таким балансом навіть «не пахне». Прийнятий документ містить рекордну за всі часи незалежності незбалансованість, масштаби якої стають критичними. Дефіцит бюджету оцінюю у 200 млрд. гривень. Тобто на таку суму видатків, передбачених законом, немає реальних джерел надходжень.

Складові дисбалансу бюджету:

Перша. Формально зафіксована у «покращеному» варіанті бюджету цифра дефіциту в 70 млрд. грн.

Друга. Завищені доходи в сумі щонайменше 30 млрд. грн. Прийнятим законом передбачено збільшення доходів загального фонду з 291,6 до 347,5 млрд. грн., або на 56 млрд. грн.(+20%). Це майже у 20 разів (!) більше приросту, отриманого у минулому році (у 2013 році приріст доходів склав 3 млрд. грн., або 1%). На яке диво сподіваються ті, хто очікує такого феноменального зростання? На якій планеті вони живуть? - Нереальність закладеної цифри доходів очевидна.

Третя. Частина видатків бюджету взагалі не відбита у таблиці видатків. Зате вони є у текстовій частині. Але від цього вони не перестають бути видатками. А таких у бюджеті-2014 – на 20 млрд. грн.

Підсумок трьох складових дає 120 млрд. грн.

Уже така сума дефіциту є безпрецедентною. Але до неї треба додати ще один новий «дефіцитний сюрприз». Йдеться про набрання чинності законів, що протягом багатьох останніх років постійно зупинялися при прийнятті чергового бюджету. Вперше в законі про бюджет 2014 року ці закони не зупинені. Але кошти на їх виконання (а за оцінками, це – ще близько 70 млрд. грн.) закласти в закон про держбюджет теж «забули».

Він зауважив, що закон має й низку інших елементів дисбалансу, що дають підстави оцінити дефіцит у 200 млрд. грн.

Підсумовуючи, наголошу, дія прийнятого сьогодні закону матиме катастрофічні наслідки для країни. Краще взагалі не мати бюджету, ніж мати схвалений сьогодні закон, що не несе нічого доброго країні.