Савченко зробила те, чого від неї і чекали

Надія Савченко

Савченко зробила те, чого від неї і чекали

«Якщо я залишаюсь у в'язниці, доведу народу, що я герой. Я виходжу на голодовку з сьогоднішнього дня», - заявила Надія Савченко перед початком засідання Шевченківського суду щодо обрання запобіжного заходу. Це ультиматум висунутий суду, щоб суд її у в’язниці не залишав? Принаймні, це єдине, шо хоч якось схоже на умову, без яких взагалі-то «політичних» голодувань не буває.

Втім, найдурніша з усіх можливих реакцій на такий цілком прогнозований хід Савченко і її ляльководів – це гигикання, на кшталт «ШО, ОПЯТЬ?!». Насправді, ситуація складається непроста і потрібні швидкі та максимально точні кроки, щоби нейтралізувати негатив, без якого тут не обійдеться. Буде пропагандистська атака, будуть паралелі з «російським» голодуванням і все це буде відсувати на другий план те, через що, власне, колишній наш Герой, і потрапила під слідство. Що тут робити, яку обрати контрстратегію?

З боку держави, найправильніше тепер, як мені здається, було б максимально інтернаціоналізувати цю історію. Не знаю, що і як тут можливо з точки зору права – але всюди, де можна, залучити іноземних фахівців для спостереження і за ходом розслідування, і за поведінкою Савченко. Уже чую заперечення: там розкриватимуться такі подробиці, потрапляння яких в ті чи інші вуха є небажаним для України. Відповідаю: не смішіть! Чим ще, сказаним про українське керівництво, можна когось у світі здивувати? Між тим, «кіно», яке продемонстрував Луценко – 100% не ігрове - ще не написані такі сценарії і не народились актори, здатні таке зіграти. Ця частина виглядає найбільш надійною в українські обороні. Завдання – максимально обмежити поле для маніпуляцій, зробити будь-яку конспірологію навколо цієї теми відверто смішною і маргінальною.

Савченко зробила те, чого від неї і чекали. А ті, хто накопичував «плівки», формулював і висував звинувачення проти неї, хіба не знали, що так воно і буде? Отже, чекаємо «заготовок».