«Свобода» має свого кандидата на посаду міського голови Києва

Сьогоднішня заява Катеринчука про те, що «Свобода» підтримає його кандидатуру на київських виборах – це лише заява Катеринчука.

По-перше, «Свобода» про формат участі у виборах заявить з початком виборів. Ще вибори не оголошені. Ще юридично ніхто нікого ні підтримати, ні висунути не може.

Друге – є рішення свободи про участь у виборах самостійно, в усіх виборах: місцевих, загальних, дочасних… Тому ми не могли заявити, що ми будемо підтримувати когось, тому що це - порушення нашого рішення, який є законом і для фракції і для кожного партійця. В усіх виборах «Свобода» бере участь самостійно. Тобто має обов’язок, а не право висовувати свого кандидата.

І третя річ, яку ми усвідомлюємо, що тільки єдиний кандидат від об’єднаних сил опозиції може гарантовано перемогти ставленика влади.

Тому, звичайно, можливо, доведеться обговорювати єдиного кандидата від об’єднаних сил опозиції. Наразі прізвище Катеринчук, наскільки я пам’ятаю, не звучало серед списку тих кандидатур, про які можна говорити. Наскільки я ознайомлений, то такими об’єднаними кандидатурами можуть бути тільки лідери фракцій. Тобто Кличко, чи Яценюк, чи Тягнибок. У інших випадках «Свобода» має свого кандидата і ми готові боротися за посаду міського голови. Більше того, наш кандидат (Андрій Іллєнко, "Главком") перемагав діючого виконуючого обов’язки міського голови, секретаря Київради Галину Герегу. Але я ще раз зазначу, що рішення з цього приводу ще не ухвалювалось. Є просто партійна лінія, якої ми будемо дотримуватись.

Ми не відкидаємо, що «Батьківщина» ухвалить рішення, що єдиний кандидат від «Батьківщини», бо там є сім партій, і є Катеринчук, голова Європейської партії. Якщо це рішення підтримає «УДАР». І «Батьківщина», і «УДАР» імперативно будуть вимагати від «Свободи» підтримки Миколи Катеринчука, ну то тоді очевидно ми зможемо цю кандидатуру обговорювати. Але ми не чули від голови фракції «Батьківщина» такої пропозиції наразі, станом до сьогоднішнього ранку, до появи інтерв’ю Катеринчука.

Тому поки що ми розцінюємо слова Миколи Катеринчука лише як слова Миколи Катеринчука. Може,журналісти його неправильно зрозуміли. Наразі все-таки Катеринчук є представником об’єднаних сил опозиції, входить до «Батьківщини», і тому ми б не хотіли зараз щось з’ясовувати через пресу.