Голова Держкіно визнав, що українська кіноіндустрія опинилась на порозі перевиробництва

Наразі левова частка фінансування йде на виробництво контенту, а треба по-іншому, - зазначив Іллєнко

Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко вважає, що наразі в українській кіноіндустрії ще не зафіксували перевиробництво, але є ризик з цим зіткнутися. Про це він сказав в ексклюзивному інтерв’ю «Главкому».

На думку Іллєнка, на даному етапі в Україні знімається достатньо фільмів.

«Загалом, помилкою є фінансування тільки виробництва фільмів. Коли ми писали Закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні», що був ухвалений Верховною Радою в 2017 році, то передбачили у ньому підтримку всіх ланок кіновиробництва. Але фактично левова частка фінансування все одно йде на виробництво контенту. Сьогодні ми говоримо про 26 повних метрів, що створені протягом 2018 року за підтримки Держкіно. І цього більш ніж достатньо на даному етапі», - зазначив голова Держкіно.

Іллєнко пояснив, що, по-перше, кількість відзнятих кінострічок достатня для ринку, а, по-друге, Україна не має настільки багато виробничих ресурсів.

«Просто порахуйте. У році 52 тижні, і навіть студія Disney не робить прем’єру щотижня, хоча і йде до цього. Це при тому, що вона розпочала свою роботу в першій половині ХХ століття і йшла до цього результату тривалий час. Крім того, у нас немає фахівців, що виробляли б велику кількість фільмів і глядачів, які б все це дивилися», - зауважив Пилип Іллєнко.

Голова Держкіно наголосив, і технічно, і з точки зору фахівців, індустрія не готова до виробництва такої кількості якісного контенту, і глядач не готовий споживати таку його кількість.

Як повідомлялося, в Україні бум кіно: 10 найкасовіших фільмів 2018-го і найочікуваніші прем'єри нового року