Супрун назвала симптоми інфаркту у жінок

Під час симптомів інфаркту в.о. міністра радить прийняти ацетилсаліцилову кислоту, що зупиняє згортання крові

Можуть боліти руки, шия, плечі, щелепа, живіт чи між лопатками і дихання може стати частим і поверхневим, при цьому нічого не болітиме, - Супрун

Серцевий напад проявляється болем, що носить пекучий чи стискаючий характер, або дискомфортом і важкістю за грудиною. Це триває кілька хвилин або відступає і знову повертається. При цьому, чоловіки та жінки відрізняються фізіологічно, і серцевий напад може проявлятися у жінок не так, як у чоловіків. Про це написала у Facebook в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

«На мені наче сидить слон», - кажуть ті, хто це пережив. Але в жінок це може проявлятися інакше:

-можуть боліти одна чи обидві руки, шия, плечі, щелепа чи живіт;
-часто болить між лопатками;
-дихання може стати частим і поверхневим, але при цьому нічого не болітиме;
-може з’явитися виражена слабкість, кинути в холодний піт, або виникне запаморочення і нудота», - написала Супрун і наголосила, що під час таких симптомах потрібно негайно викликати «швидку».

За словами в.о. міністра, можна прийняти ацетилсаліцилову кислоту, що зупиняє згортання крові і утворення тромбів, а якщо в людини поруч із вами зупинилося дихання, перш за все треба телефонувати «103» і зробити непрямий масаж серця, поки дихання не відновиться.

Супрун пояснила, що інфаркт стається, коли постачання крові до серця в певній ділянці критично зменшується чи припиняється.

«Причина цьому — передусім, звуження коронарних судин через атеросклероз чи тромб. Ділянка серця, що не отримує кисень, поступово помирає. Тому так важливо вчасно відновити кровообіг у серці», - зазначила Супрун.

Крім того,  в.о. міністра охорони здоров’я закликала консультуватися з медиками щодо ризиків розвитку серцево-судинних хвороб.

«Щоб ваше серце та судини були у безпеці - консультуйтесь зі своїм сімейним лікарем щодо ризиків розвитку серцево-судинних хвороб (за потреби він направить до кардіолога), кидайте курити, багато рухайтесь та слідкуйте за своїм раціоном», - додала в.о.міністра.