Україна може залишитися без нових лікарів? Новий міністр розказав про згубність реформи Супрун

Максим Степанов заявив, що потрібно рятувати медичну освіту

«Після початку реформи треба одразу рятувати медичну освіту», – заявив Степанов

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов заявив, що через другий етап медичної реформи країна може залишитися без нових лікарів.

«Після того як почався другий етап реформи, виникли проблеми з доступом працівників клінічних кафедр до надання медичної допомоги в закладах охорони здоров'я»,  – сказав міністр охорони здоров’я України Максим Степанов на щоденному брифінгу МОЗ 23 квітня.

Міністр підкреслив, що в Україні більше десяти тисяч співробітників медичних вузів працюють в системі охорони здоров'я і надають медичні послуги, в тому числі професори і доценти. «Після 1 квітня біля них практично повністю немає доступу до наших пацієнтів і вони не можуть надавати медичну допомогу», – сказав глава МОЗ.

Степанов розповів, що після проведення реформи клінічні кафедри вищих навчальних закладів, які розташовуються в медустановах, змушені платити величезні суми оренди: «Той фінансовий тягар, який лягає на них, просто не дозволяє орендувати їм ці приміщення. Щоб ви розуміли, що відбувається в цифрах, то для вузів це доходить до 80-90 мільйонів гривень (2,9-3,3 мільйона доларів США) на рік ».

Аналогічні проблеми спостерігаються в закладах післядипломної освіти, і якщо їх не вирішити, то на Україні скоро не буде лікарів – випускників вітчизняних вузів, - зазначив міністр.

За словами міністра, щоб вирішити ці та інші питання медичної освіти  у міністерстві охорони здоров’я буде створений постійно діючий орган, в який ввійдуть керівники освітніх медичних установ. «Всі ці питання взяті в роботу і ми спільно працюватимемо над їхнім вирішенням. Діяти потрібно негайно. Наведення ладу у системі медичної освіти – один із наших пріоритетів», – резюмував Максим Степанов.

Нагадаємо, медична реформа в Україні почалася після зміни уряду в серпні 2019 року. Другий її етап стартував 1 квітня, системні зміни торкнуться поліклініки та лікарні на всій території України. Зокрема, в уряді хочуть припинити фінансування «порожніх лікарняних ліжок». Держава почне виділяти гроші лікарням і лікарям за надані послуги конкретним пацієнтам. Громадяни при цьому матимуть право вибирати сімейного лікаря як з державних, так і з приватних клінік.