Геращенко пояснила, чому Україна не висилає російських консулів

Ірина Геращенко

За словами першого віце-спікера Ради, висилка російських дипломатів ускладнить переговори про звільнення українських заручників у Росії

Висилка російських консулів з України неминуче ускладнить становище українських політв’язнів, утримуваних в Росії. Такі наслідки передбачає перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

Вона пояснила, що дипломатичні відносини між Україною та РФ зведені до мінімуму.

«В Україні давно немає посла РФ, ми не прийняли агреман на нового посла. Так само немає посла України в РФ. Наші дипломатичні відносини зведені до критичного мінімуму, в посольствах залишається кілька рядових дипломатів і консули. Висилка російських консулів викличе висилку українських консулів - й наші політв‘язні в РФ залишаться сам на сам з Мордором, без шансу бодай раз на кілька місяців побачити українського представника, відчути мінімальну підтримку», - зауважує вона.

Раніше Геращенко заявила, що після історії з депутатом Надією Савченко, яку свого часу звільнили з російського ув'язнення, Україні буде складніше домагатися звільнення інших політв’язнів.