Нардеп Загорій задекларував 89 патентів та 1,5 млн гривень благодійних пожертв

Гліб Загорій

Загорій стверджує, що всю зарплату депутата Ради і заробітну плату за наукову діяльність у ВНЗ він переводить на благодійність

Депутат Верховної Ради України Гліб Загорій вказав у своїй електронній декларації за 2017 рік 89 патентів і торгових марок (в основному в сфері фармацевтики), а також благодійні пожертви в розмірі 1,5 млн гривень. Про це свідчать дані в Єдиному державному реєстрі декларацій.

Згідно з декларацією, Загорій є кінцевим бенефіціарним власником в ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця», ПрАТ «Науково-виробничий центр «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод» і в інших підприємствах.

Серед об'єктів нерухомості Загорій задекларував квартиру площею 264 кв. м, яка зареєстрована на сина, та іншу нерухомість. Загорій також вказав в декларації орендовану земельну ділянку площею 40 778 кв. м, орендовану квартиру площею 271,5 кв. м та оренду офісу площею 423,7 кв. м.

Загорій задекларував автомобіль Tesla SP85D 2015 року випуску, Mercedes-Benz S 63 AMG 2014 року випуску, а також Range Rover та Mercedes-Benz G 63 AMG 2014 року випуску, що належить його дружині Катерині Загорій.

Серед своїх доходів Загорій вказав зарплату депутата в розмірі 228 464 гривень і заробітну плату за сумісництвом за наукову діяльність у двох вишах - Національній медичній академії післядипломної освіти та Київському національному університеті технологій та дизайну.

У своєму коментарі журналістам Гліб Загорій зазначив, що всю зарплату депутата Ради і заробітну плату за наукову діяльність у вищих навчальних закладах він переводить на благодійність.

Депутат пояснив появу в декларації дохід його дружини Катерини Загорій на загальну суму 320 млн гривень «від відчуження цінних паперів і корпоративних прав». За словами народного депутата, в електронній декларації не передбачено пункт витрат членів сім'ї декларанта. А витрати при проведенні операцій з цінними паперами в 2017 році склали більше 311 млн гривень. Щоб отримати фактичний прибуток, потрібно з прибутку в розмірі 320 млн гривень відняти витрати в сумі понад 311 млн гривень і додати купонний дохід за цінними паперами. Таким чином, підкреслив Загорій, реальний дохід його дружини становить не 320 млн гривень, а близько 11 млн гривень.

Крім того, Загорій вказав 3 млн гривень в рубриці «гонорари та інші виплати за цивільно-правовими договорами» від ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця» та роялті в розмірі 9,22 млн гривень від тієї ж юридичної особи.

У своїй електронній декларації Загорій вказав 34,9 млн гривень на рахунках в українських банках - «Ощадбанк», «Укрсиббанк» та інших банках. Крім того, він задекларував 2,2 млн доларів, 425 тис. євро та 5,9 млн гривень готівкою, 30 млн гривень дебіторської заборгованості за корпоративні права та 1 млн доларів, що позичені третім особам.

Згідно з даними електронного реєстру декларацій, в 2017 році Загорій зробив благодійні пожертви на загальну суму 1,5 млн гривень.

Серед цінного рухомого майна в декларації Загорія вказані дві одиниці зброї, запонки, антикварні вироби, колекції скульптур і живопису ХХ століття та інше. Також Загорій задекларував колекції українських костюмів, килимів та інших творів мистецтва, що належать його дружині.

Як повідомлялося, за підсумками 2016 року Загорій задекларував 88 патентів і благодійні пожертвування в розмірі 2,6 млн гривень. Зарплата депутата в 2016 році склала 135 465 гривень. Загорій також вказав 15 млн гривень в рубриці «гонорари та інші виплати за цивільно-правовими договорами» від ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця» і роялті в розмірі 7,17 млн гривень від тієї ж юридичної особи.

Дохід його дружини Катерини Загорій «від відчуження цінних паперів і корпоративних прав» в 2016 році склав 174,7 млн гривень, але з урахуванням витрат на проведення операцій з цінними паперами та з урахуванням купонного доходу реальний доход склав 6 млн гривень.