Об'єднання громад: у Гройсмана оголосили план на 2018 рік

Завдання 2018 року: не повинно бути жодного району, де немає ОТГ!

Уряд активно працює над питаннями децентралізації — до 2018 року в Україні не повинно залишитись жодного району без об'єднаної територіальної громади (ОТГ).  Про це наголосив під час спілкування з проектними менеджерами регіональних Центрів розвитку місцевого самоврядування (U-LEAD) віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ — Геннадій Зубко.

Об'єднана територіальна громада (ОТГ, об'єднана громада) — адміністративно-територіальна одиниця в Україні, утворена відповідно до Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад». Об'єднані громади утворюються внаслідок добровільного об'єднання суміжних територіальних громад сіл, селищ, міст. Об'єднана територіальна громада, адміністративним центром якої визначено місто, є міською територіальною громадою, центром якої визначено селище міського типу, — селищною, центром якої визначено село, — сільською.

Зокрема, йдеться про створення ОТГ навколо центрів економічного зростання відповідно до визначеного переліку потенційних ОТГ, вибори до яких можуть відбутися у 2018 році, а також сприяння у приєднанні територіальних громад до створених ОТГ, вибори в яких відбулися у 2015 – 2017 роках. 

«Для нас важливими є питання – повсюдність поширення децентралізації. Коли є території в межах цілого району, де немає жодного ОТГ – дуже важко людям пояснювати переваги децентралізації. Тому, зараз нам потрібно переходити від макрорівня до рівня районів. Завдання 2018 року – не повинно бути жодного району, де немає ОТГ! І це має бути спільна позиція, як центральної і місцевої влади, так і офісів підтримки реформи на місцях», — підкреслив віце-прем’єр.

Серед інших важливих пріоритетів у Кабміні називають формування комплексної мережі в кожній області, першочерговим критерієм яких має бути доступність і якість. «Наразі ми відпрацьовуємо спільно з SIDA питання стандартів для ЦНАПів. Паралельно напрацьовуються стандарти щодо «первинки» в сільській місцевості, формування освітнього простору і Центрів безпеки. Тому, формування мережі і її впровадження – це наша спільна робота, яка повинна бути в пріоритетах вашої уваги», — розповів він.

Також пріоритетом є навчання громад. «Ви повинні інформувати громади про етапність просування реформ – Нової української школи, охорони здоров’я, адміністративних послуг – і навчання є одним із головних процесів в цьому. Але при цьому важливою умовою є визначення кількості лідерів в кожній з областей, які є по суті «двигунами» в кожному напрямку. Це люди, які не тільки можуть приїхати послухати тренінг, а й впровадити ці знання на практиці в своїй громаді. Тому ви маєте стати головними провідниками цих процесів. Децентралізація – єдина реформа, яка так масштабно впроваджується за останні 25 років», — резюмував він.