Болтон та секретар Радбезу РФ поговорили про роззброєння

Джон Болтон

Болтон і Патрушев також говорили про ситуацію в Україні, Сирії та Афганістані

Радник президента США з національної безпеки Джон Болтон у понеділок, 22 жовтня, зустрівся з секретарем Ради Безпеки РФ Миколою Патрушевим у Москві.

Про це повідомило видання DW.

Читайте також: США виходять з ракетного договору з Росією: які кроки Вашингтон здійснюватиме далі

Зазначається, що переговори тривали близько п'яти годин. Політики обговорили договори і конвенції про озброєння, зокрема, перспективи продовження Договору між Росією і США про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3) після 2021 року ще на п'ять років.

Сторони також обговорили Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (РСМД), Росія в цій розмові «підтвердила готовність до спільної роботи, спрямованої на усунення взаємних претензій».

Болтон і Патрушев також говорили про ситуацію в Україні, Сирії та Афганістані.

Згодом радник Трампа провів закриту зустріч з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим. Представників преси до неї не допустили.

Джон Болтон також має заплановану зустріч з президентом Росії Володимиром Путіним, яка пройде 23 жовтня.

Радник Білого дому з питань нацбезпеки прибуває до Москви на фоні повідомлень американських ЗМІ, що Вашингтон має намір денонсувати Договір 1987 року про ліквідацію ядерних ракет середнього і меншого радіусу дії.

Заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков заявляв ЗМІ, що очікує від Болтона «професійного уточнення точного значення» позиції Дональда Трампа щодо договору 1987 року.

Як відомо, Договір 1987 року про ліквідацію ядерних ракет середнього і меншого радіусу дії був підписаний Михайлом Горбачовим і Рональдом Рейганом у Вашингтоні 8 грудня 1987 року під час радянсько-американського саміту. Учасники взяли на себе зобов’язання не виробляти, не випробовувати і не розгортати наземних балістичних і крилатих ракет середньої (1000-5500 км) і малої (500-1000 км) дальності.

Нагадаємо, в МЗС Росії заявили що США «багато років навмисно йшли на злам» Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності.