Пам’ять жертв сталінського Великого терору вшанували у Києві: фото

Биківнянські могили
Фото: SolonynaY

5 серпня – це початок виконання в Україні наказу НКВС про репресування колишніх куркулів

Десятки активістів, дослідників репресій у СРСР та постраждалих від них вшанували пам’ять жертв Великого терору, розпочатого Йосипом Сталіним 5 серпня 1937 року. Учасники акції пам’яті з українськими державними прапорами та світлинами репресованих прийшли спершу до хреста жертвам «Великого терору» поруч із міжнародним центром культури і мистецтв Федерації профспілок України (колишній Жовтневий палац), а потім приїхали до меморіального комплексу в заповіднику «Биківнянські могили».

У серпні 1937 року саме в будівлі Жовтневого палацу за наказом Сталіна почали розстрілювати підозрюваних в антирадянській діяльності, а потім – таємно вивозили і ховали в лісі поблизу селища Биківня, яке нині в межах Києва.

На території національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» – найбільше поховання репресованих в Україні, зауважив у коментарі Радіо Свобода директор заповідника Богдан Біляшівський.

[TWITTER]

[/TWITTER]

«5 серпня – це фактичний початок виконання в Україні сумнозвісного наказу НКВС про репресування колишніх куркулів, «антирадянських елементів» та карних злочинців. Власне, за інформацією, яку ми нині маємо, масові арешти почалися значно раніше, але саме в ці дні почалася робота так званих «позасудових трійок» і масове знищення людей у плановому порядку, – наголошує Біляшівський.

За його словами, у Биківні ховали людей, розстріляних «спеціальними органами правопорядку» з літа 1937-го і аж до взяття Києва нацистами у вересні 1941 року.

«Це ще неоране поле для дослідників, і ми маємо цю інформацію дослідити дуже ретельно. Ми можемо говорити, що в Биківні поховано від 30 тисяч людей. Верхню планку дослідники називають – до 100 тисяч», – додає Біляшівський.

[TWITTER]

[/TWITTER]

Директор заповідника «Биківнянські могили» уточнює, що інформація про розстріляних та похованих тут була засекречена та частково знищена, окрім того, частина розстрілів після 1938 року не обліковувалася.

Наслідками комуністичного терору в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація.

Великий терор тривав 15 місяців і був офіційно припинений за постановою Політбюро ЦК ВКП(б) 17 листопада 1938 року, хоча репресії в менших масштабах тривали й надалі.

За два роки партійна верхівка арештувала 1,5 мільйона людей, 680 тисяч із них були вбиті.

На території УРСР, за оцінками істориків, було засуджено 198 тисяч 918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу. Решту було відправлено до в'язниць та таборів.