Сенцову дозволили користуватись телефоном раз на місяць та читати старі газети — правозахисниця

У Сенцова в колонії є кімната для приймання їжі, а також «червоний куток» із телевізором

Умови утримання Сенцова приблизно такі ж, як і у Кольченка, - Щур

Український режисер, політв’язень Олег Сенцов в колонії Лабитнангі може користуватися телефоном раз на місяць та отримує газети з місячним запізненням. Про це розповіла правозахисниця Тетяна Щур.

За словами правозахисниці, Сенцов може дзвонити не частіше, ніж раз на місяць, утім кількість дзвінків законом не обмежена. Сенцов пише, що  «це ще добре, оскільки в інших загонах люди можуть телефонувати не частіше, ніж раз на 2-3 місяці».

Газети йому приходять з затримкою на місяць, але доходять.

«З листів, отриманих від Олега Сенцова разом із Миколою Щуром останнім часом, можу розповісти докладніше про умови його утримання. Умови типові, загін приблизно такий же, як у Кольченка (двоярусні ліжка; близько 70-ти осіб, точної кількості Олег не називає), є кімната для приймання їжі з холодильником, столом і полицями для продуктів, електричним чайником. Є «червоний куток» із телевізором, що можна дивитися за розкладом», — розповіла Щур.

Вона додала, що з досвіду відвідування політв’язня Олександра Кольченка у ВК-6 у Копейську, в такому «червоному кутку» особливо не можна усамітнитися.

Також Тетяна Щур зазначила, що отримала листа від Сенцова, датований 24 грудня, у ньому він подякував за посилку. Вона також зазначила, що посилку вручила через місяць затримки після того, як вони звернулись зі скаргами до низки інстанцій. Додамо, що посилка Сенцову надійшла в листопаді, втім він її не отримував.

«Посилку вручили якраз напередодні вручення премії Європарламенту. Лист Олега про це дійшов до нас миттєво», — уточнила Щур.

Диски з фільмами та запис кастингу до фільму «Номери» за його п’єсою, відправили на цензуру. Пізніше у відповіді на скарги Миколи і Тетяни Щур повідомили, що отримання фільмів заборонено, оскільки режим утримання не дозволяє. Це дозволяється лише засудженим на полегшених умовах утримання. У Сенцова — загальні.

У вересні у Києві в театральному просторі «Сцена 6» у Національному центрі Олександра Довженка провели кастинг акторів на ролі у виставі українського режисера, політв’язня Олега Сенцова «Номери».