Активи японського Центробанку перевищили ВВП країни

Банк Японії. Різниця між ВВП країни та активами банку становить ¥77 млрд ($7,7 млрд)

Центральний банк Японії став першим серед регуляторів країн «Великої сімки», чиї активи оцінюються вище, ніж вся економіка країни

Згідно з останніми даними Центрального Банку Японії регулятор володіє активами на суму ¥553,59 трлн (близько $4,85 трлн). Відповідне повідомлення розміщено на сайті японського ЦБ.

Ця сума, як вказує Reuters, перевищує ВВП країни, який, за останньою доступною на даний момент інформації - на квітень-червень, - становив ¥552,82 трлн ($4,84 трлн). Дані по ВВП за липень-вересень, що відображають ситуацію після стихійних лих, очікуються в середу, 14 листопада, зауважує агентство.

Однак на даний момент Центробанк Японії, як підкреслює Reuters, став першим регулятором країн «Великої сімки», чиї активи оцінюються вище, ніж вся економіка країни, яку він намагається стимулювати. Вперше ВВП держави перевищувала тільки вартість активів Швейцарського національного банку, нагадує Reuters.

За інформацією на листопад, активи японського ЦБ, як зауважує агентство, також перевищують сукупний ВВП п'яти ринків, що розвиваються - Туреччини, Аргентини, ПАР, Індії та Індонезії. Крім того, активи японського Центробанку більш ніж в п'ять разів більше вартості найдорожчою в світі компанії - Apple Inc.

Акції японського ЦБ, за інформацією агентства, почали рости в ціні, після того як регулятор на початку 2013 року очолив Харухіко Курода. Своєю метою він назвав підвищення рівня інфляції в країні до 2% за два роки. Після цього Курода оголосив, що стимулювання економіки держави буде тривати, доти поки це необхідно. В результаті номінальний ВВП Японії виріс на 11% (щоквартальне середнє значення валового внутрішнього продукту збільшилася на 0,5%). Це, як зауважує Reuters, один з найшвидших темпів зростання в новітній історії.

У власності Банку Японії, за інформацією агентства, знаходиться приблизно 45% державних облігацій, які уряд країни випускає для покриття внутрішнього боргу.