АМКУ вирішив розібратися із заявою НКРЕКП про блокування «Укртрансгазом» переходу на добове балансування газу

АМКУ вказав, що затягування процесу переходу на добове балансування може мати ознаки зловживання монопольним становищем

Антимонопольний комітет України направив вимогу до ПАТ «Укртрансгаз» та звернувся до Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, щодо надання інформації з приводу проблемних питань, що виникають при впровадженні добового балансування на ринку природного газу. Про це йдеться у повідомленні антимонопольного відомства.

За інформацією заявника, як ідеться у повідомленні АМКУ, «Укртрансгаз» має наміри відкласти запровадження процедури добового балансування на невизначений строк.

«Запровадження добового балансування, за інформацією заявника, сприяє зменшенню операційних витрат, пов’язаних із послугою постачання газу, що в умовах постійного росту вартості цін на енергоносії дуже позитивно сприйматиметься кінцевими споживачами», - відзначили в АМКУ.

В антимонопольному відомстві підкреслили, що «Укртрансгаз» є суб’єктом природної монополії, тож, навмисне затягування процесу переходу на добове балансування може мати ознаки зловживання монопольним (домінуючим) становищем на відповідному ринку, та за певних умов може стримувати розвиток конкуренції на ринку природного газу в цілому.

Нагадаємо, голова НКЕРКП Оксана Кривенко стверджує, що представники «Укртрансгазу» шукають надумані приводи для блокування роботи ІТ-системи, що дозволить запустити добове балансування ринку газу.

Читайте також:

Голова НКРЕКП Оксана Кривенко: Я сама можу кран поміняти, сантехніку відремонтувати, замок врізати