Банки примусять більше платити до Фонду гарантування вкладів

Фонд гарантування вкладів змінює порядок розрахунку зборів із банків

Загальна сума, яку банки платять до Фонду гарантування, збільшиться приблизно на 14%

З нового року банкам доведеться платитимуть до Фонду гарантування вкладів більші відрахування, суми будуть різними, але в середньому зростуть на 1,5%.

Це пов’язано з тим, що за останні три роки Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виплатив вкладникам понад 85 млрд грн. Щоб здійснити ці виплати повною мірою й оперативно, Фонд залучив кредитні кошти в НБУ і Міністерства фінансів, і тільки щоб оплатити відсоток за цими кредитами, йому потрібно 2,5 млрд грн на рік. Борг Фонду перед Мінфіном — це майже 60 млрд грн, і на момент його остаточного погашення у 2028 р. сума відсотків перевалить за 85 млрд. Про це йдеться у статті «Дзеркала тижня».

На думку автора статті, пропозиції ФГВФО були б доречні, якби у 2018 р. ми входили з реформованими держбанками, питання вкладів Ощадбанку й докапіталізації Приватбанку були закриті, а перекоси банківського сектора, половина якого належить державі, — оперативно усувалися. «Поки ж складається враження, що держава, яка володіє половиною банківської системи, як мінімум створює неконкурентні умови для роботи банків з приватним капіталом», - зазначається у матеріалі.

«Методика, запропонована ФГВФО, сама по собі непогана й базується на тому, що Фонд оцінюватиме фінансовий стан кожного конкретного банку і залежно від результатів оцінки визначатиме його внесок. Відповідно, що гірший стан банку, то більші його відрахування в систему. Справедливо й поки що посперечатися нема з чим, це гарна спроба реформувати нинішню систему. Але у представників банків є претензії до складових елементів визначення стану банку, а ще є підозра, що деякі з них з'явилися в ньому тільки тому, що держава не в змозі вирішити проблеми своїх же держбанків», - йдеться у статті.

За даними автора матеріалу, найбільша кількість питань у банкірів до індикаторів, які характеризують якість активів банку. «…Фонд для оцінки якості кредитів банку пропонує брати всі недоходні кредити й ділити на активи банку, не враховуючи при цьому резервів. А відмова від урахування резервів сильно спотворить картину», - зазначає автор.

У результаті всіх розрахунків загальна сума, яку банки платять до Фонду гарантування, збільшиться приблизно на 14%, тобто зміни цієї методики коштуватимуть усій банківській системі ще близько 500 млн грн. «Це чималі гроші, враховуючи непросту ситуацію, в якій перебуває сектор. І, до речі, це приблизна частка державного Ощадбанку, який продовжує внесків до Фонду не платити взагалі, а лише обіцяє розпочати. Так само, як Мінфін обіцяє реформу держбанків і стратегію їх розвитку, що вже рік, як «днями з'явиться». І всі проблеми з новою методикою відрахувань — не злий намір, а закономірний наслідок того, що банківський сектор порівну розділений на державні банки й банки з іноземним капіталом. І останнім дедалі складніше працювати у диктованих конкурентами умовах», - резюмує автору статті.