Більшість продовольчих ринків в Україні не змогли вийти з карантину
Вітчизняні виробники продовжують нарощувати свої збитки
Більшість продовольчих ринків в Україні, незважаючи на дозвіл Кабінету міністрів, так і не відновили свою роботу, українські фермери продовжують нарощувати збитки через обмеження на ринку збуту продукції. Про це заявляє Українська плодоовочева асоціація (УПОА).
Аналітики Української плодоовочевої асоціації продовжують отримувати повідомлення від вітчизняних виробників про проблеми з реалізацією плодоовочевої продукції, як торішньої, так і ранньої.
«З огляду на те, що карантин в Україні продовжено до 22 травня, збитки фермерів можуть досягти таких масштабів, що наступного року частина виробників просто не зможе почати новий сезон через брак коштів», – розповіла Катерина Звєрєва, директор з розвитку УПОА.
Вона зазначає, що на сьогоднішній день ринки працюють тільки в деяких областях. При цьому їхню роботу істотно обмежено жорсткими санітарними нормами. Так, наприклад, на ринках, що функціонують у Києві, Одесі, Чернігові, Хмельницькому, Львові, перевіряється температура тіла відвідувачів на вході і контролюється кількість покупців в торговому павільйоні.
«Кожен з працюючих ринків повинен бути оснащений антисептиками, а відстань між продавцями – становити не менше 3 м. При таких умовах працювати здатні далеко не всі ринки, до того ж питання з громадським, обласним і міським транспортом залишається відкритим. Значна частина обслуговуючого персоналу, продавці і покупці фізично не здатні потрапити на ринок», – підкреслює директор з розвитку УПОА.
З словами Катерини Звєрєвої, в деяких обласних центрах – в Сумах, Харкові, Полтаві, Тернополі, Луцьку, Черкасах, Херсоні – продовольчі ринки все ще не працюють і навряд чи їх роботу буде відновлено до пом’якшення карантину (11 травня).
«Зокрема, в Сумах планує відновити роботу тільки центральний міський ринок, а по всій області з 12 травня повинні відновити роботу 27 продовольчих ринків. Зараз же навколо центрального ринку в Сумах фермери з приміських територій розбивають стихійні ринки і здійснюють продаж своєї продукції. Однак, подібні заходи переслідуються представниками поліції. Схожа ситуація спостерігається в Харкові та Черкасах, проте, за словами місцевих операторів, у більшості випадків представники правоохоронних органів закривають очі на стихійну торгівлю», – пояснює фахівець.
На думку експерта, далеко не всі виробники в таких умовах здатні реалізувати хоча б частину своєї продукції, тому про повноцінне відновлення роботи ринків можна буде говорити тільки після повного зняття карантинних заходів. В той же час, більшість вітчизняних виробників продовжують нарощувати свої збитки.
«Продаж замороженої та свіжої плодоовочевої продукції на цьому тлі вже знизився в середньому на 60−70% в порівнянні з показниками 2019 року. Зниження ціни на ранні овочі і ягоди також істотно позначилося на доходах фермерів. Станом на кінець квітня свіжа плодоовочева продукція подешевшала в середньому на 30−40% по відношенню до показників минулого сезону», – підкреслила директор з розвитку асоціації.
Так, наприклад, ще кілька тижнів тому тепличний огірок відвантажувався по 12−15 грн/кг, що приблизно дорівнює рівню собівартості, а виробники суниці садової реалізовували ягоду по 50−80 грн/кг, що на 40% дешевше ніж в минулому році.
«Тільки зниження середньої температури повітря на території України спровокувало зростання цін на овочі та ягоди через істотне скорочення вибірки продукції в вітчизняних теплицях. Подальше потепління сприятиме зростанню пропозиції тепличної плодоовочевої продукції, що в свою чергу, відіб’ється на ціні. Тому збитки фермерів в цьому сезоні навряд чи закінчилися, і це не кажучи про тих виробників, хто просто викидав свою продукцію на смітник», – наголосила Звєрєва.