Економіст пояснив, чим небезпечне падіння рубля для України

Директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко

Вперше за два роки курс євро перевищив 80 російських рублів

Кожні 10% падіння рубля означають для України недоотримання в доларовому еквіваленті 1% нашої експортної виручки, а це досить багато. На цьому наголошує виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, повідомляє «Главком».

«Ми дуже залежимо від курсів нацвалют наших основних торговельних партнерів. Зважаючи, що вага Росії в нашому експорті знизилась, РФ все одно залишається нашим торговим партнером», - пояснює Устенко.

За його словами, ця ситуація йде не на користь зміцнення наших експортерів на російському ринку. Зниження вартості рубля означає, що вони стають менш конкурентоспроможними на російському ринку.

«Падіння російського рубля також не означає, що ми з вами почнемо купувати дешевшу російську сировину, тому що ціна на енергоресурси, наприклад, формується не в Росії, а виключно міжнародною кон'юнктурою. Якби ми платили за енергоресурс, який купуємо в Росії рублями, тоді б ми могли опинитися у виграші, а оскільки платимо доларами і євро, то з цього зиску немає», - підкреслює Устенко.

На думку експерта, єдиний плюс в цій ситуації – це те, що наш експорт до Росії різко знизився. «Якщо до 2014 року в структурі нашого експорту Росія мала близько третини, то зараз РФ - це всього лише одна десята. Та й для того, аби Україна відчула, що в Росії є колосальна проблема, треба, щоб падіння рубля було в рази більшим, ніж зараз», - заспокоїв Устенко.

Нагадаємо, зниження курсу рубля почалося 9 квітня, коли євро за торгову сесію подорожчав майже на три рублі, а долар — майже на два. Ослаблення курсу російської валюти відбувалося на тлі зниження основних біржових індексів, пов’язаного з падінням котирувань акцій російських компаній через нові санкції.

Читайте також матеріал «Главкома»: Чи треба радіти падінню рубля?