Експерт: кредитна лінія «Енергоринку» - вірне рішення уряду

Радник міністра енергетики та вугільної промисловості України Сергій Чех

На сьогодні борги ДП «Енергоринок» перед тепловою генерацією становлять 9,3 млрд грн

Рішення уряд про виділення кредитної лінії ДП «Енергоринок» на погашення заборгованості перед тепловою генерацією є вірним рішенням, це необхідно для зниження ризиків в українській енергосистемі напередодні осінньо-зимового періоду. Таку думку висловив радник міністра енергетики та вугільної промисловості України Сергій Чех.

«На сьогодні борги ДП «Енергоринок» перед тепловою генерацією становлять 9,3 млрд грн. Тільки в поточному році борг зріс на 1,6 млрд. Тобто сьогодні ТЕС закуповують вугілля фактично, кредитуючи галузь. Тому як продавці вугілля, тим більше іноземні, які не будуть нікого кредитувати», - зазначив він.

Сергій Чех підкреслив, що це борги комунальних підприємств, борги населення, борги на НКТ. Таким чином, ДП «Енергоринок не може в повній мірі розраховуватися з тепловою генерацією, яка в умовах дефіциту закуповує значні обсяги імпортного вугілля. З іншого боку, на сьогодні ціна вугілля, закладена в тарифі за формулою «Роттередам +» істотно нижче реальної ціни закупівлі.

«В уряду було тільки два шляхи вирішення цієї проблеми: підняти тарифи або затвердити кредит. У поточній ситуації, коли переговори щодо ціни на газ для населення з МВФ тривають і, відповідно, залишається ризик зростання тарифу на газ, додаткове навантаження у вигляді підвищення тарифу на ее була б просто безвідповідальною. Упевнений, що виділення кредиту в поточній ситуації єдино вірне рішення», - зазначив радник міністра.

Нагадаємо, 18 жовтня на засіданні КМУ було прийнято Розпорядження «Про заходи щодо стабілізації роботи енергогенеруючих компаній теплових електростанцій». Документ передбачає отримання кредитів ДП «Енергоринок» у сумі 2 млрд. грн. для погашення заборгованостей перед тепловою генерацією. Таким чином, держава знайшла рішення не в збільшенні тарифу для ТЕС, а в частковому поверненні боргів перед генеруючими компаніями. Станом на 01.10.2017 заборгованість ДП «Енергоринок» перед підприємствами ГК ТЕС склала 9,3 млрд. грн.

3 березня 2016 року НКРЕКУ прийняла постанову №289, в якому затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Відповідно до даної методології, вугільна складова в тарифі на електроенергію заснована на усереднених котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) за 12 місяців на момент розрахунку + доставка в український порт.