Експерт: Олігархи використовують НАБУ в своїх розборках

«Гарну ідею боротьби з корупцією перетворили в олігархічний інструмент вирішення конфліктів»

Депутати та активісти активно використовують Національне антикорупційне бюро України в політичній та економічній боротьбі. У підсумку бюро не може завершити розслідування в силу того, що вину неможливо довести. Таку думку висловив у своєму блозі енергоексперт, співзасновник Фонду енергетичних стратегій Юрій Корольчук, коментуючи рішення Солом'янського суду Києва дозволити детективам НАБУ доступ до документів про купівлю групою ICU єврооблігацій компанії ДТЕК.

«У випадку з «Роттердам+» НАБУ спочатку задекларувало свою готовність розібратися в самій формулі і довести її невідповідність, а також зловживання з боку членів НКРЕКП. Саме цим детективи НАБУ займалися з березня 2017 року до березня 2018 року. Майже рік знадобився НАБУ, щоб зрозуміти, що спроба заробити бали в гонці антикорупційних органів за рахунок «Роттердам+» лопнула, як мильна бульбашка. Інформація з надр НАБУ свідчить, що детективи не змогли сформулювати обгрунтування корупційності методики «Роттердам+». Фактично антикорупціонери заплуталися в формулах «Роттердама+».

За словами експерта, відсутність результатів у справі «Роттердам+» стало ще більш помітною на тлі нещодавно опублікованого звіту Енергоспівтовариства. «У звіті констатується політичний тиск, який чинять на НКРЕКП. І нове рішення суду з розслідування НАБУ лише підтверджує політизацію таких справ. На жаль, хорошу ідею боротьби з корупцією перетворили в олігархічний інструмент вирішення конфліктів. Також окремі політики перетворили НАБУ на канал для зливу непідтвердженого компромату», - сказав він.

Як пише Юрій Корольчук, НАБУ так і не почало розслідування щодо формули розрахунку ціни на газ «Дюссельдорф+», хоча експерти не раз підкреслювали ідентичність формул. Подібні ситуації роблять украй негативний вплив на імідж самого антикорупційного органу. «Але всі ці так звані справи, разом зі справою «Роттердама+», завдавали непоправної шкоди іміджу не тільки керівника НАБУ Артема Ситника, а й сформували стійкий образ України, де боротьбою з корупцією займаються профани і відверті шахраї разом з політиками та активістами. І НАБУ, на жаль, тільки використовують в своїх розборках бізнес-групи і олігархи», - підкреслив експерт.

Нагадаємо, за заявою народного депутата від партії УКРОП Віталія Купрія 24 березня 2017 НАБУ почало досудове розслідування за фактом можливого зловживання службовим становищем керівництва НКРЕКП при розробці та впровадженні методики розрахунку ОРЦ.

17 серпня співробітники НАБУ провели обшуки Національної комісії з регулювання електроенергетики і комунальних послуг у справі, пов'язаній із затвердженням вугільної формули «Роттердам+».

22 серпня глава НКРЕКП Дмитро Вовк і керівники Секретаріату Європейського Енергетичного Співтовариства обговорили у Відні організацію проведення незалежного аудиту українського регулятора. У березні 2018 року Енергоспівтовариство презентувало звіт, де підтвердило прозорість діяльності НКРЕКП. При цьому, міжнародні експерти стурбовані заявами про втручання державних органів і політичних сил в роботу Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (зокрема мова йде про обшуки НАБУ в НКРЕКП). Такі дії можуть трактуватися як явні політичні втручання в незалежність Комісії та її автономне прийняття рішень.