Фінансист пояснив, чому коливання рубля більше не впливає на гривню

Член виконавчого комітету Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран 

На думку експерта, падіння рубля – це психологічна реакція на санкції, і цей курс навряд чи залишиться надовго

Член виконавчого комітету Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран звертає увагу на те, що раніше коливання рубля впливало на гривню, особливо щодо лінії валютного ринку, але розглядаючи сьогоднішню ситуацію на міжбанку, і навіть на чорному ринку, ми бачимо, що реакції фактично немає. Цими спостереженнями експерт поділився в коментарі «Главкому».

«Це один з перших випадків, коли ми не прив'язані до російського сценарію розвитку подій. Ослаблення рубля кардинально на нас вплинути не зможе», - говорить Шапран.

На думку експерта, падіння рубля – це психологічна реакція на санкції, цей курс навряд чи залишиться надовго. 

«Швидше за все, протягом тижня він прийде до звичних показників. Назад, звичайно, навряд чи повернеться, але девальвація не залишатиметься такою високою. За минулими реакціями на санкції можна помітити, що в перші дні були пікові навантаження, а пізніше ситуація вирівнювалася», - говорить Шапран.

Нагадаємо, зниження курсу рубля почалося 9 квітня, коли євро за торгову сесію подорожчав майже на три рублі, а долар — майже на два. Ослаблення курсу російської валюти відбувалося на тлі зниження основних біржових індексів, пов’язаного з падінням котирувань акцій російських компаній через нові санкції.

Читайте також матеріал «Главкома»: Чи треба радіти падінню рубля?