Керівник «Делойт»: RAB-регулювання здатне поліпшити якість послуг і сприяти зниженню тарифів

Артур Огаджанян

За словами експерта, зараз спостерігається високий інтерес з боку інвесторів до енергоактивів в Україні

Стимулююча тарифоутворення - RAB-регулювання - необхідно енергетичній галузі, оскільки вважається в світі абсолютно нормальною практикою для підприємств енергетики, в тому числі, що є монополістами. Таку думку висловив Артур Огаджанян, партнер компанії «Делойт», керівник оціночної практики компанії.

«Зараз тарифи встановлюються за системою «витрати +». Коли регулятор самостійно визначає, який розмір тарифу достатній для компанії, для функціонування компанії. Що, як правило, призводить до повної відсутності економічної вигоди. І підприємства не мають можливості заробляти стільки, щоб підтримувати активи, основний фонд в нормальному робочому стані і покращувати інфраструктуру», - зазначив експерт.

На думку Артура Огаджаняна, система стимулюючого регулювання дозволяє поліпшувати якість обслуговування і послуг енергопідприємств.

«Це відбувається за рахунок того, що є можливість інвестувати, планувати, розробляти довгострокову стратегію і слідувати їй, залучати позикові кошти. А в довгостроковій перспективі це все призводить до поліпшення якості послуг, при цьому, тарифи для споживачів знижуються», - повідомив Артур Огаджанян.

За словами експерта, зараз спостерігається високий інтерес з боку інвесторів до енергоактивів в Україні. Однак жоден інвестор в системі поставок електроенергії (обленерго) не прийде, за умови роботи існуючої системи тарифоутворення ( «витрати+»).

Джерело: Українські новини