На Харківщині через борги за газ ризикують залишитись без субсидії майже 300 тис. родин

Станом на 1 вересня 2018 року загальна заборгованість мешканців Харківщини за спожитий газ складає 1,8 млрд грн

Через заборгованість за газ 32% (більше 290 тис.) клієнтів ТОВ «Харківгаз Збут»  ризикують залишитись без субсидії. Адже станом на 1 вересня 2018 року заборгованість кожного із них перевищує 20 неоподаткованих мінімумів – і згідно з чинним законодавством, такий розмір неплатежів за газ є підставою для припинення нарахування субсидії.  

Станом на 1 вересня 2018 року загальна заборгованість мешканців Харківщини за спожитий газ складає 1,8 млрд грн. Найбільше боржників за паливо в Харківському районі – майже 18 тис. споживачів-боржників, в Дергачівському районі – 26,5 тис. боржників та у Зміївському районі – 20 тис. боржників. Щоб родини, які накопичили борги за газ, мали змогу розрахуватись за цей енергоносій в наступному опалювальному періоді, їм необхідно скористатись державною допомогою, а для цього вони мають терміново погасити наявну заборгованість.

«ТОВ «Харківгаз Збут» щомісячно надає в управління з питань соціального захисту перелік споживачів, які мають заборгованість за газ. Надалі управліннями вирішується питання щодо припинення дії субсидії через борги або відмови в її оформленні», - зазначила начальник відділу розрахунків за газ ТОВ «Харківгаз Збут» Тетяна Харченко.

Крім позбавлення субсидії, газопостачання в будинок боржника, згідно з законодавством, припиняється. Протягом останніх двох місяців через борги від газу було відключено близько 6 тис. домоволодінь. Для відновлення газопостачання таким споживачам доводиться, крім боргу, оплачувати послуги з відключення та підключення до газу. В деяких випадках їх вартість може скласти кілька тисяч гривень.

Щоб домоволодіння регіону могли безперешкодно отримати газ в свої оселі в опалювальному сезоні, ТОВ «Харківгаз Збут» зобов’язане забезпечити розрахунки населення з власником газу – НАК «Нафтогаз України». Оплачена вартість газу надходить «Нафтогазу», і ця компанія вирішує, кому виділяти газ.