На Херсонщині готуються збирати врожаї перлів
Лабораторні дослідження у Херсоні тривали впродовж шести місяців
Фахівці Херсонського державного аграрного університету (ХДАУ) впровадили у життя китайську технологію вирощування перлин. Про це пише «Україна молода».
За словами ректора ХДАУ Юрія Кирилова, бути першопрохідцями у справі вирощування українських прісноводних перлів вельми складне, але цікаве завдання.
Лабораторні дослідження у Херсоні тривали впродовж шести місяців i лише після цього в мушлі молюсків стали імплантовувати піщинки.
Експерти Херсонського аграрного університету розповіли, що для першої експериментальної партії відібрали близько 100 штук «перлинниць» двох видів.
Якщо у природі виявити перлину можна лише в одній зі ста устриць, а перший «урожай» коштовних камінців можна очікувати не раніше, ніж через три роки, то у штучних водоймах отримати результат вдасться вже навесні 2019 року.
«Ми замінили маточне поголів’я з перлинних устриць на найбільш пристосованих до наших умов беззубок та перловиць, — розповідає керівник проекту доцент кафедри екології та завідувач лабораторії біоресурсів Віталій Оліфіренко. — Технологія вирощування перлів дуже тонка, адже необхідно, щоб піщинка точно потрапила в потрібне місце. Цією копіткою роботою, що вимагає ювелірної точності, займаються винятково жінки».
Перш ніж запустити експериментальний проект у життя, Віталій Оліфіренко та група його однодумців півтора року осягали ази виробництва у Китайському науково-дослідному центрі при найбільшому в світі концерні з вирощування перлів.
З’ясувалося, що після вдосконалення ця технологія виробництва коштовностей отримала високу рентабельність та може бути запатентована в Україні.
На початковому етапі вона буде відпрацьована на місцевих видах молюсків, але з часом поголів’я збільшать за рахунок виведених у Китаї особливих гібридів мушлі.
Селекціонери відбирали їх протягом 200 років i добилися того, що вирощені у них перли мають дуже великий розмір, та за своїми параметрами нічим не відрізняються від натуральних морських.