На Вінниччині майже 80 тисяч субсидіантів заборгували за спожитий газ

З 1 травня 2018 року набуло чинності нове Положення про порядок призначення житлових субсидій

На Вінниччині майже 80 тисяч субсидіантів мають заборгованість за спожитий газ перед ТОВ «Вінницягаз Збут» на загальну суму понад 25,8 млн грн.

З 1 травня цього року набуло чинності нове Положення про порядок призначення житлових субсидій, яким, зокрема, передбачено, що житлова субсидія не призначається (у тому числі на наступний період) у випадку наявності прострочненої понад два місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, в тому числі і заборгованості за спожитий природний газ. Таким чином споживачі, які мають заборгованість, ризикують залишитися без субсидії.

Заборгованість у субсидіантів виникає переважно у випадку споживання ними газу в обсягах, що перевищують соціальну норму, на яку поширюється субсидія. Якщо така різниця споживачем самостійно вчасно не оплачується, йому нараховується борг. Перелік таких споживачів компанія щомісяця передає до органів соціального захисту населення. На 1 червня 2018 року їх кількість сягнула майже 80 тисяч сімей.

Головним чином соціальну норму перевищують споживачі, які використовують природний газ для індивідуального опалення. Для таких домогосподарств житлова субсидія на опалювальний сезон розраховується з 16 жовтня по 15 квітня включно.

«Соціальні нормативи споживання газу для індивідуального опалення житла по регіону становлять: для 1-2 поверхових будинків - 4,69 м куб. на метр опалюваної площі на місяць в опалювальний період, та 3,42 м куб. – для будинків від трьох і більше поверхів. Споживачі мають контролювати власне споживання енергоносія та у випадку перевищення встановлених урядом нормативів не допускати накопичення боргів», - коментує ситуацію директор ТОВ «Вінницягаз Збут» Василь Сопільник.

Враховуючи, що на вулиці середина червня, боржники мають поспішити з погашенням боргів, аби мати можливість отримати державну допомогу на придбання блакитного палива в опалювальний сезон.