Руслан Зелик: Міліціонери зламали державний прапор й толочилися по ньому ногами

«Свободівець» про своє побиття в Чернівцях та судову систему «на замовлення»

Такі вже звичні за останні два роки сутички силовиків з учасниками акцій протестів тепер закінчуються постраждалими і з «третього боку». Правоохоронці тепер сміло дають відсіч не тільки простим протестантам, а й народним депутатам.

13-14 січня в Чернівцях міністри зовнішніх справ України та Росії проводили сьоме засідання підкомітету з міжнародного співробітництва українсько-російської міждержавної комісії. Окрему увагу міністри мали приділити шляхам співробітництва України із Митним Союзом. Щоб зустрічі нічого не завадило напередодні окружний адміністративний суд заборонив проведення зібрання та інших заходів. Проте, незважаючи на заборону, 13 січня «свободівці» в найкращих традиціях вийшли на акцію протесту.

Близька 70 представників опозиційних сил вийшли на вулицю Університетську із гаслами: «Майбутнє України – в Європі!», «Ні – економічному рабству!», «Ви нам дешевий газ, ми вам суверенітет?». Звісно, така «неслухняність» закінчилась сутичками представників правоохоронних органів з учасниками акції, і навіть побиттям народного депутата Руслана Зелика, який вирішив провести зустріч з виборцями.

Про те, як «Свобода» збирається притягти правоохоронців до відповідальності, а також про причини обурення людей в Чернівцях, депутат розповів в інтерв’ю «Главкому».

Руслане, як ви себе почуваєте після сутички з міліцією? Чи не довелося вам звертатись до лікарні?

Ну я ж чоловік. Я вже рік в партії «Свобода». Свої синяки я не показую нікому.

Тобто ви навіть не зняли побої?

Ні, побої я не знімав і не буду.

А як же ви тоді, не знявши побоїв, збираєтесь довести вину представників міліції, притягти до кримінальної відповідальності полковника Столяра, який керував акцією «побиття»?

Сьогодні депутати від фракції «Свобода» в облраді звернулися в чернівецьку прокуратуру. А ми вже, коли відкриється сесія Верховної Ради, будемо обов’язково подавати депутатські запити на ім’я Генерального прокурора.

Весь цей безлад зафіксований на відеозаписах журналістів. Записано, як я стояв перед шеренгою міліції, а за тою шеренгою стояли полковники і підполковники, які відповідають за громадську безпеку. І вони бачили моє посвідчення. Але не дали своїм людям пропустити депутата Верховної Ради.

Сам факт побиття народного депутата представниками правоохоронних органів – це прецедент…

Так, це прецедент. Та, Бог з тим, що я депутат Верховної Ради, ну порушували вони закон, мої апеляції до керівництва чернівецької обласної міліції не давали ніякого результату, вони мене не пропускали, перевернули, ногами точили. Але головне, що дісталося не тільки мені. Дісталося журналістам, дісталося головному редактору газети «Час» Петру Кобевко, дісталося простим людям. Дуже шкода, що працівники міліції не звертали увагу на те, на акції були присутні жінки, старші жінки.

Відома кількість постраждалих?

Я не можу, на жаль, точно сказати. Бо коли вони на нас йшли тою лавою, то люди просто падали. І голова обласної організації «Свободи», депутат чернівецької облради Віталій Мельничук, і депутат облради Назар Горук також потрапили під руку силовикам.

І ще момент. Коли міліціонери брутально ламали прапори, вони зламали і державний прапор, а потім ще й толочилися по ньому ногами. Толочити ногами державний прапор України, пробачте, це вже повний цинізм.

Як можете оцінити рішення суду, який обмежив право на мирні зібрання в Чернівцях напередодні зустрічі глав МЗС України та Росії?

Дуже цікаво, що оце обмеження діяло на представників «Фронту змін», «Удару», «Свободи», «Батьківщини». Але ж з іншого від нас боку стояли декілька людей, які тримали плакати з гаслами типу: «Вітаємо міністрів! Чекаємо президентів!». І тих людей, на відміну від нас ніхто не чіпав. Хоча ми йшли по тротуару, не збиралися робити перекриття дороги. А їхня поведінка була не дуже адекватна.

Виходить, одним суд збиратись забороняє, а інші спокійно собі стоять. Наші суди всі однакові, судячи з рішень, які приймаються останнім часом. Всі суди виконують замовні функції влади. І такий суд в Чернівцях.

Наскільки сильно були збурені люди, що вийшли на протест? І чи вважаєте ви це правильною реакцією на зустріч двох міністрів?

Людей, що вийшли на акцію, цікавить декілька питань. По-перше, питання можливого вступу до Митного Союзу. По-друге, такий момент: чому ця зустріч проходила саме в Чернівцях? До мене з цим питанням звертались і виборці, і товариство наше.

Ви маєте якусь думку з цього приводу?

Мене також цікавить це. Я думаю, що нам мають пояснити, чому ця зустріч проходила в Чернівцях, чому вона проходила без людей, без журналістів. Генеральна прокуратура має зі всім цим розібратись.

Ви в це вірите?

Ми будемо вимагати від них відповіді.