Павло Різаненко: Зараз пряник залишився тільки для Сім’ї

«Ударівець» вважає, що уряд обрав найгірший з можливих економічних сценаріїв

На фоні жорсткої політичної кризи в країні повним ходом розгортається криза економічна. Стрибки курсу гривні, невизначеність з джерелами зовнішніх запозичень, діри в бюджеті, галопуюче спустошення золотовалютних резервів – все це, м’яко кажучи, не може не хвилювати і так збурене суспільство. Член парламентського бюджетного комітету, «ударівець» Павло Різаненко вважає, що уряд вирішує фінансові проблеми елементарно – друкуючи грошову масу. Парламентар називає конкретні цифри кинутої на ринок готівки і переконує: ця влада обрала найгірший з можливих сценаріїв…

-- «30% ринку – це паливо, яке взялось невідкуди»

Ви розповсюдили інформацію, що НБУ надрукував 5,7 мільярдів гривень, щоб покрити «12-мільярдний провал» в держбюджеті у січні. Чи в цьому може бути основна причина коливань гривні?

Це один з елементів. Буквально на днях на сайті Міндоходів з’явилася інформація від Клименка, що у нас доходи першого місяця адекватні доходам минулого року – красива цифра в 23,8 мільярди, що навіть більше, ніж було в січні 2013-го. Тільки передбачений бюджетний розпис на січень був 28 мільярдів, і диявол завжди криється в деталях. Так от в минулому місяці надходження від НБУ склали 5,7 мільярдів гривень при загальному плані на рік 22–23 мільярди. Я ще перепитав Пинзеника, чи був такий рекорд на його пам’яті, і він сказав, що ні. Наприклад в січні 2013-го від НБУ був отриманий один мільярд, тобто можна зробити висновок, що доходи бюджету зараз на 4 мільярди менше, ніж торік. Це десь 18%.

Чим це спричинено?

Бізнес сплатив менше податків. В минулому році ми кожного кварталу бачили мінус, тобто падіння ВВП в динаміці тільки збільшувалось. Вони заявляли, що за підсумками року вийдуть по ВВП в нуль, так що чекаємо статистику.

Так, здається, вже намалювали цей нуль.

Остаточної статистики ще немає. Але я не бачу ніяких планів та стратегії держави в сфері економіки. Конкурентне поле зачищається – з одного боку, олігархи монополізують його і уряд їм тільки допомагає, після прийняття Податкового кодексу закрито біля двох мільйонів ФОПів, ЧПшників та інших. На побутових історіях можна розгледіти, чий бізнес «кришує» прокурор, суддя, міліціонер…

Міндох зараз розгорнув агітаційну кампанію щодо декларації доходів і сплати податків. Ані Лорак та інших відомих людей до неї залучив...

Це із розряду – шановні громадяни, нам треба гроші, ви платіть, а при цьому пани Ахметов, Фірташ, Курченко цього робити не будуть. З Курченко це взагалі нонсенс. Є акциз на ввезення світлих нафтопродуктів – 200 євро за тонну, у нас є статистика надходження до бюджету цього акцизу і є фізичні обсяги, які декларує Мінпаливенерго. І можна побачити, що 30% ринку – це паливо, яке взялось нізвідки. Міністерство пробує пояснювати це тим, що це щось тут «бодяжать», розводять, але поговоріть з операторами ринку світлих нафтопродуктів – вони вам розкажуть, що імпортує все це одна компанія. А ті оператори, що історично цим займались, тепер не імпортують світлі нафтопродукти, бо якщо їх ввозити з того ж Мажейкяйського ПЗ в Литві, то потрібно платити акциз. Але в Україні є інший імпортер, який продає цей товар по значно нижчій ціні. Таке може бути лише якщо він не сплачує акциз і ПДВ.

Це просто приклад, який ілюструє нинішній стан економіки і бюджету. Частково профінансувати бюджет планується за рахунок приватизації, але я б нагадав, що в минулому році планувалося отримати від неї 11 мільярдів, а реально отримали 1,4 мільярди. В четвер було засідання спецкомісії з приватизації і я запитав Рябченка (голова Фонду держмайна – Ред.), чому так сталося. Він відповів, що ФДМ – «нотаріальна» контора, яка тільки оформлює угоди, але уряд не передає їм підприємства на приватизацію.

А в цьому році передасть, враховуючи дефіцит коштів в бюджеті?

Рябченко сказав, що поки передали лише на 2 мільярди. Але от конкретне питання – є Вільногірський ГМК і Іршанський ГЗК, майнові комплекси яких знаходяться в оренді у Фірташа. Це суперприбутковий монопольний бізнес, який виробляє біржовий товар – чистий прибуток складає від 150 мільйонів доларів в рік. Як колишній інвестиційний банкір, я можу сказати, що приблизна вартість цього бізнесу – як мінімум 750 мільйонів доларів. Причому цей бізнес багато хто купив би. А його зараз віддадуть Фірташу по неконкурентній схемі, коли він просто викупить активи по залишковій вартості і держава отримає від цього максимум 50 – 70 мільйонів доларів.

На чию користь зіграє відміна ПДВ на поставки імпортного газу, за яку, до речі, ваша фракція частково голосувала? Теж Фірташа?

Офіційно це робилось, щоб була менша ціна на газ для населення для українських споживачів. Але на газовому ринку я бачу іншу проблему – є завищені об’єми, які формально наче ідуть індивідуальним та пільговим споживачам по регульованій ціні. В промислових регіонах вони завищені ледь не на 50–70 % і оплачуються не по ринковій ціні.

Хто, ви вважаєте, найбільше нагрів руки на нинішніх стрибках курсу?

Ми зараз в своєму болоті возимось і не бачимо, що в світі відбувається. В період з кризи 2008-го року Федеральна резервна система США вела політику збільшення грошової маси, тобто, як кажуть в народі, друкувала гроші. Коли змінився голова ФРС, цей період підійшов до кінця, ця програма щомісячно згортається. Тобто коли ставка на гроші була нульова, вони розходились по всьому світу, вкладалися в ті ж українські облігації, то зараз гроші повертаються в Штати. Зараз іде відтік короткострокових та середньострокових грошей з ринків, що розвиваються. За останній період більшість таких країн девальвувала свої валюти – Росія, Аргентина, Туреччина… Тобто є глобальний тренд, але паралельно є свої проблеми. Можете самі подивитися, як танули резерви НБУ – їх сьогодні залишилось на два-три місяці. Політична нестабільність також впливає на поведінку гравців.

Тобто ви частково згодні з Арбузовим, який заявив, що в девальвації Майдан винен?

Потрібно бути трейдером на «форексі», щоб конкретно знати, хто що купив-продав, але фундаментально, коли є такі ризики, всі перестраховуються і хочуть пересидіти в доларах. На додаток до того, хтось хоче «захеджуватись» чи поспекулювати.

-- «Якщо порівняти з Білоруссю, нам ще є, куди прагнути»

Як ви можете пояснити скорочення золотовалютних резервів в січні майже на 13%, про яке нещодавно відчитався Нацбанк?

На січень припали значні виплати по зовнішньому боргу та й політична нестабільність змусила бізнес занервувати. Багато хто спробував «втікти в доллар» за кордон.

За словами деяких експертів, за січень з країни було вивезено близько 40 мільярдів доларів. А паніку на міжбанку спровокував хтось, хто почав скупати доларову масу. Чи могла це бути гра на свідому дестабілізацію?

Я не бачу того, хто б такими об’ємами грав на дестабілізацію. Коли на ринку з’являється волатильність, хтось цим пробує скористатись – це нормально. І нікого не можна в цьому звинувачувати, на те вони і є фінансові гравці.

Але є підозра, що «фінансовими гравцями» були люди, наближені до влади.

З цього питання краще звернутись до дилерів та трейдерів – вони вам точно скажуть, між ким були значні перетоки.

Зараз НБУ фактично визнав, що відпускає гривню в вільне плавання, при цьому прийнявши рішення, які вже встигли охрестити фінансовим «надзвичайним станом».

Вони і в минулому році закручували гайки, ввівши обов’язковий продаж 50% валюти. Навіть до фізосіб добралися і перерахувань з-за кордону. Просто засушили систему. Якщо порівняти з Білоруссю, нам ще є, куди прагнути.

Але ж валютна стабільність подавалася як чи не єдине очевидне досягнення влади.

Якщо ви пам’ятаєте, МВФ давав нам гроші за виконання трьох вимог.

Ось одну вимогу – плаваючий курс – вже виконали.

Так, тільки без грошей МВФ і не за власним бажанням. Ще вимоги – збалансування бюджетної політики, запровадження ринкової ціни на газ, але з адресними субсидіями для соціально незахищених, і відв’язка гривні від долара. Завдання держави – це забезпечення повної зайнятості і забезпечення цінової стабільності. Цінової, а не курсової! А у нас весь час всі зациклені на курсі.

Так у нас коливання долара призводять до росту цін на все, тому і зациклені.

Те, що відбувається зараз, мені починає нагадувати Білорусь в середині 90-х. Там були офіційний курс білоруського Центробанку, міжбанківський офіційний, міжбанківський реальний, офіційний роздрібний і «чорний» роздрібний.

Скільки, на ваш погляд, зараз має реально коштувати гривня?

В бюджеті закладено коефіцієнт 8,5, який ми вже швидко пройшли. За оцінками Світового банку, МВФ це позначка в 9–9,5. Але вони прогнозували таку девальвацію за рік-півтора.

Ще можна очікувати відкату до 8,5, що закладені в бюджеті?

Може, завтра ситуація буде розвиватися за позитивним сценарієм, а МВФ або Росія дадуть ще 20–30 мільярдів доларів... У нас же економічна стратегія уряду полягає в тому, що повинні вирости ціни на сталь або сільськогосподарську продукцію. І вони в Кабміні з ранку до вечора «впливають» на це, щоправда, не знаю як.

Ну, зерновий пул з Росією, може, зроблять.

З Росією грошей особливо не заробиш, там все дуже прагматично.

-- «Двадцять років Доній робив собі репутацію і потім в унітаз її спустив»

Якщо в минулому році бюджет був не виконаний на 12 мільярдів, то чого очікувати в цьому? Запланована дохідна частина в 350 млрд.

Це ви дивитесь на вже змінений бюджет – в дійсності не на 12 мільярдів. Формальний дефіцит плюс друк грошей плюс субвенції «Нафтогазу» і так далі – і отримаємо цифру 80–85 мільярдів. Зараз вже в січні ми бачимо невиконання по доходах на 25%.

Клименко визнає, що виконати бюджет буде важко, але обіцяє ці кошти взяти з детінізації економіки.

Поговоріть з підприємцями, як сплачуються податки – вони вам скажуть, що Податковий кодекс можна викинути у смітник. Податківці просто приходять, дістають якийсь папірець і кажуть – у вас виручка така-то, податкове навантаження таке-то. Якщо задекларували менше, ось вам акт на цю різницю. Не подобається – ідіть в суд, може, виграєте через пару років.

Авансові платежі досі практикуються?

Так, за оперативними показниками в середньому по країні податок на прибуток сплачується на два місяці вперед. До речі, мені на вухо неофіційно нашептали, що на відшкодування ПДВ в січні пішло п’ять мільярдів. На фоні такої бюджетної трагедії комусь дуже пощастило.

Якщо влада сама практично визнає, що прийнятий бюджет виконати нереально, чи може вона піти на його секвестр?

В нас жодного разу не було секвестру бюджету. В реальності там і секвеструвати нема чого. Мені було смішно, коли Азаров розповідав, що ми візьмемо в Росії гроші і не проїмо їх, а проінвестуємо. І де ці всі гроші? В цьому році Росія нібито повинна була нам дати 12 мільярдів доларів, це сто мільярдів гривень, а всі видатки розвитку в консолідованому бюджеті складають 47 мільярдів. Тобто беремо 100 мільярдів, з яких тільки 47 мільярдів пускаємо на розвиток – так хіба це не бюджет проїдання? Ще цікава цифра. Зовнішні запозичення в бюджеті передбачені у розмірі 43 мільярдів, але ж тільки в Росії ми плануємо взяти 100! От така якість бюджетного планування. Думаю, те, що вони обговорювали в Москві, просто не закладено в цій бюджет. Фактично домовленості виглядали так – дали 3 мільярди наприкінці минулого року і узгодили ціну на газ тільки на перший квартал. Ніяких змін нікуди не внесли, просто підписали додаткову угоду на квартал – і все. Взагалі цікаво дивитись, як працівник КДБ і людина з кримінальним минулим щось «труть» на їхній мові.

Зараз ситуація патова. Не секрет, що Азаров влаштовував російську сторону, бо кампанія зі зриву Асоціації з ЄС – це його заслуга. Вони про щось з Азаровим домовлялися, а тепер його немає. Взагалі жах – Яценюк-прем’єр обговорюється! Пауза з боку Росії – якраз демонстрація того, що це не «помощь дружественному украинскому народу», а зашморг, накинутий на шию. Що це за кредит лише на два роки для суверенного займу? Як фізособа я можу отримати кредит на довший термін. З цього гачка можна зіскочити, тільки якщо взяти гроші в МВФ, але з вимогами деескалації конфлікту, технічного або компромісного уряду. Захід неформально сказав досить жорстко – або так, або санкції. Санкції вже готові.

Чи акція львівських бізнесменів по несплаті ПДВ може призвести до хвилі таких фінансових протестів?

Я не думаю, що це реально відбувається. Це більше психологічне залякування. Не сплатив податки – тобі рахунки арештували і все.

Ви аналізували, як в бюджеті на цей рік розподілені гроші по депутатських округах?

Так, в цьому році відбулася безпрецедентна річ, якої ніколи не було. Це перший бюджет, в якому є одинадцятий додаток. Є такий Фонд регіонального розвитку, який повинен бути не менше 1% доходів бюджету. За Бюджетним кодексом, 70% цієї суми розподіляється згідно конкурсів, які проводять облдержадміністрації, а 30% між слаборозвиненими регіонами. В цьому році депутати бюджетного комітету примудрились створити цей одинадцятий додаток, в якому 1 мільярд з трьох з чимось Фонду регіонального розвитку одразу розписано по населеним пунктам без всяких конкурсів.

Ви зрозуміли голосування Олеся Донія за бюджет з аргументацією, що на його Коломию в цьому проекті були виділені кошти?

Не зрозумів. Це вже питання морального права, яке в кожного своє. З точки зору свого морального права я його не розумію. Двадцять років людина робила собі репутацію і потім в унітаз її спустила.

Але він вибив ці кошти, а ви для своїх Броварів змогли?

Ти можеш подати заявку тільки на те, під що є конкретний проект, кошторис, інакше навіть якщо ці кошти і включать в проект, вони не будуть освоєні. Я цим займався, збирав, подавав, але нічого не було враховано. В минулому році на Бровари були виділені 3 мільйони, але вони були абсолютно неосвоєні. Тому що ці кошти мають пройти по ланцюжку бюджет – Кабмін – Мінфін – облдержадміністрація – облрада – місто – казначейство. Але система настільки гнила і корумпована, що на кожному цьому етапі кожен щось хоче для себе. Я корупцією не займаюся, подав свої пропозиції, їх включили – і все. Я не ходжу і не лобіюю, як деякі депутати, які ставлять свого підрядника і намагаються самі на цьому щось «відпиляти».

-- «Масажисту Азарова» я не заздрю»

Як взагалі зараз працює бюджетний комітет? Народу там багато, але опозиція постійно жаліється, що її не чують.

Все дуже просто. Якщо голосувати за бюджет будеш – можемо про щось розмовляти, не будеш – то й нема про що. В бюджетному комітеті – 37 членів, це найбільший комітет, але він моніторить аж чотири закони, в той час, як, наприклад, комітет з економічної політики – сотні. По суті, це закон про бюджет, закон про бюджетний кодекс, закон про Рахункову палату і ще щось не особливо важливе. Але бюджет голосується раз на рік. Хоча в дійсності він три з половиною місяці розглядається, а процедура починається ще в квітні. Затвердження макроекономічних показників, засади монетарної політики приймаються і таке інше, але люди, які зараз в Кабміні імітують процеси, все це ігнорують. Як цього року прийняли постанову «Про особливості процедури розгляду і прийняття Держбюджету-2014», якою, по суті, перекреслили регламент і Бюджетний кодекс, тому що бюджет повинен прийматися трьома голосуваннями.

Але специфіка бюджетного комітету, через яку, я так розумію, багато людей туди хочуть, – це бюджетний перерозподіл. Коли розпорядник коштів (якесь міністерство) хоче перерозподілити бюджетні кошти з однієї статті на іншу, він повинен отримати погодження не Верховної Ради, а лише бюджетного комітету. А члени комітету кажуть – ну вам треба розподілити, а ви нам що? Про це ніхто відкрито не каже, але я так розумію ці процеси.

Як там себе почуває в Броварах «масажист Азарова», з яким ви конкурували на виборах?

Після звільнення Азарова це цікаве запитання. Якщо чесно, я йому не заздрю, тому що його зараз порвуть свої. Найжорсткіша боротьба – внутрішньовидова. Вчора він ще тримався, тому що мав доступ до «тіла № 2», міг подзвонити і щось вибити, а тепер кому він там треба?

За умов дефіциту внутрішніх ресурсів ця внутрішньовидова боротьба буде тільки загострюватись?

В 2010-му році Януковича зробили Президентом десятки впливових людей або груп впливу. З 2010-го по 2012-й їх всіх допустили до корита – якщо подивитись на склад тодішнього уряду, то там були представники багатьох. Коли ж були парламентські вибори 2012-го, в уряді залишилися представники двох груп (по третій є питання). І якщо до 2012-го року діяв принцип палки і пряника, то потім пряники закінчились, а залишилася тільки палка – прокуратура, міліція і так далі. Точніше пряник є, але тільки для Сім’ї.

Що ви в таких економічних умовах порадили б людям? Деякі економісти прямо кажуть, що треба позбавлятися гривні і скуповувати долари.

На жаль, ці поради не потрібні 80% людей в цій країні, яким немає, що втрачати – вони ледве кінці з кінцями зводять. Якщо пов’язувати з політикою, то це ж не штучний конфлікт Схід – Захід, російська мова – українська, НАТО – неНАТО. Ця система працює проти людей, все це дещо схоже на Врадіївку, тільки в більших масштабах. Раніше людей били, грабували, знущались над ними – але в них була надія, що ми підпишемо асоціацію і будемо жити, як в Європі. А у людей взяли і відібрали надію – вони в розпачі і влаштували бунт. Ми одна з небагатьох країн, яка під постійні розмови про прогрес пережила за 10–15 років процес деіндустрілізації. Промисловість здохла, і люди, які були інженерами, науковцями, сидять знедолені на городі і вирощують картоплю.

А як же думка про те, що всі ці радянські заводи – це вчорашній день і треба робити ставку на високі технології?

Так справа в тому, що старе в нас закривається, а нового не створюється, тому що немає ніякого конкурентного поля. Нас лякали, що після Асоціації та ЗСТ с Євросоюзом в нас загнеться індустрія. Так, багато чого загнеться, але з доступом до ринку, який в 10–12 разів більше, ніж ринок Тайожного союзу, відкриваються інші можливості. Все це переживали інші країни. Угорщина і Польща дійсно позакривали старі підприємства, але відкрили високотехнологічні інші. Якби була підписана угода про Асоціацію, сюди б пішли інвестиції – в нас дешева робоча сила, вдале географічне розташування, заводи зі Східної Європи «посунули» б сюди. А в нас реалізується якийсь найгірший сценарій.

Ви самі в чому тримаєте заощадження?

Я навіть не задумувався над цим. Управляти заощадженнями з дня в день – це робота, за якою потрібно слідкувати. В мене такої можливості немає, бо я свій час витрачаю на інше. Я тримаю заощадження в гривні і доларі 50 на 50 і не пробую заробити на цьому, а лише зберегти.