Адвокат Валентина Теличенко: Деяких командирів треба притягувати до відповідальності

Відомий адвокат консультує родичів українських військових, які потрапили до російського полону

Ситуація з українськими військовими, які вимушені були перейти на територію Росії, залишається складною. Російські ЗМІ знімали сюжети про те, як гостинно прийняли українців в Ростовській області – нагодували і вилікували. Більшість з цих 449 військових повернулися в Україну 4 та 5 серпня, щодо тих, хто ще залишився, ходять різні чутки. РНБО заявляє, що до сих пір силою утримуються 18 військових та 28 прикордонників, з яких нібито вибиваються покази, що вони цілеспрямовано обстрілювали російську територію. Журналіст Роман Бочкала в соцмережі написав, що командир 1 батальйону 72-ї бригади й четверо офіцерів цього ж військового підрозділу, узяті під варту й перебувають у СІЗО. Їм інкримінується порушення статті 356 Кримінального кодексу РФ – «застосування заборонених засобів і методів ведення бою», що передбачає за російським законодавством тюремне ув’язнення до 20 років. Пізніше інформацію про п’ятьох затриманих підтвердили і в РНБО. Нагадаємо, що в Росії затримані і очікують рішень судів також український кінорежисер Олег Сельцов та льотчиця Надія Савченко. Відомий адвокат Валентина Теличенко консультує родичів українських військових, які намагаються визволити їх з російського полону.

Чи дійсно нашим військовим на території Росії влаштовували допити?

Це неперевірена інформація, але нібито у них брали пояснення, як вони попали в зону АТО, куди стріляли і нібито після того намагались вербувати. Я так розумію, що російська пропагандистська машина це використовує, як використовувала і Надю Савченко, щоб далі створювати якісь інформаційні продукти. Так само і цих хлопців намагалися для цього використати. Але зрозумійте – коли їхні родичі мені дзвонили і переказували, що хлопців вербують, то це все оціночні судження, до яких не можна ставитись як до перевіреної інформації. Розказували, що нібито вони пишуть там пояснювальні записки, яким чином вони потрапили на територію Росії, але я не чула на власні вуха, про що саме їх примушували писати.

Росія відпустила в Україну звичайних солдат, а залишила лише високі чини?

Була така інформація, що залишили кращих воєнних спеців. З родичами одного з них я була в контакті. Вчора пізно ввечері вони мені написали, що він вже на території України.

Українським солдатам, що залишились на території Росії, можуть надати статус полонених?

Не можуть, бо в нас формально немає війни. Їм не можуть дати і статусу біженців, бо по цей статус треба звернутися, але нібито ніхто не просив притулку і всі хочуть повернутися до України. Я не сумніваюся, що всі хочуть повернутися, бо розраховувати на життя в шоколаді, яке росіяни їм пообіцяють за прохання притулку, не можна. Крім того, у всіх є родичі в Україні. А якщо хтось нелегально перетнув кордон за прозорих нетяжких обставин (а військові відступали, борючись з тероризмом на території України), то таких людей треба депортувати назад. Як, до речі, якщо тебе затримали в аеропорту без візи.

Жириновський запропонував їх відправити на громадські роботи.

Жириновський – це місцевий паяц і хто його там, за великим рахунком, слухає?

Чи вам відома доля тих військових, що вже повернулися в Україну?

Поки що в них немає жодних оформлених правових спорів. Звичайно, ще не прояснилась ситуація, тому не можна казати, що цих правових спорів і не буде і не буде обставин, за яких знадобиться правова допомога. Наприклад, якщо має місце халатна бездіяльність командирів, яку можна довести, то для цього є відповідно прокуратура і суди, і за це треба притягувати до кримінальної відповідальності. Якщо є протиправна бездіяльність, то це теж в адміністративному порядку можна нести до суду. Я далека від того, щоб говорити – якщо війна, то давайте все спишемо нашим командирам. Звичайно, я не полізу передчасно і необгрунтовно звинувачувати Президента або ще когось, але не сумніваюся, що деяких командирів треба притягувати до відповідальності і за бездіяльність, і за крадіжки, і за зловживання.

Ви допускаєте, що військових, які перетнули кордон, будуть судити вже тут?

Не будуть їх судити. Я не знаю, хто це говорить, що будуть судити за дезертирство, розформують і посадять. В мене таке враження, що когось навмисно підбурюють до такого.

Але в Росії справа може бути заведена. Сьогодні вже з’явилась інформація, що нібито командир 1-го батальйону 72-й бригади і четверо офіцерів цього ж військового підрозділу узяті під варту. Їх звинувачують у порушенні статті 356 Кримінального кодексу РФ – «застосування заборонених засобів і методів ведення бою».

В Москві є величезна справа, де і Авакова чіпляють, і Коломойського. Ця справа має абсолютно викривлені правові підстави. З правової точки зору вона виїденого яйця не варта, бо вони це все робили «по образу и подобию» кримінальних проваджень у зв’язку з різноманітними чеченськими подіями, тобто зі своїми війнами, які вони так називають. А у нас нічого такого немає: Україна бореться з терористами на своїй території, а Росія – погана держава, яка підтримує тероризм. В таких понятійних координатах ми і функціонуємо. В мене немає перевіреної інформації, що українські військові справді давали свідчення в рамках цієї справи.

Наших військових звинувачують не в діях на Донбасі, а в обстрілі території Росії.

Це ми можемо припускати. А от в наявних матеріалах по справі Надії Савченко йдеться саме про застосуванні зброї на території України і вбивстві журналістів на нашій території.

До захоплених українців можуть бути допущені українські захисники?

В Росії можуть повноцінно практикувати тільки російські адвокати. Українські адвокати можуть практикувати тільки з питань українського законодавства, відповідно, нашим адвокатам їхати туди немає сенсу. Але якщо в цих військових виникнуть якісь проблеми в Україні, то є багато моїх колег, які в разі чого готові допомогти.