У Києві зворушливо нагадали про дітей з аутизмом

В Україні кожна сота дитина має аутизм, щороку кількість таких діток зростає на 30%

2 квітня світ відзначав День розповсюдження інформації про аутизм. У  Києві теж пройшла акція, присвячена цьому дню.

У столичному парку Шевченка зібралося більше півсотні особливих дітей та їхніх батьків. У день розповсюдження інформації про аутизм прийшли їх підтримати і пересічні містяни. Всі одягнені в блакитне, або ж з блакитними стрічками. Саме цей колір – офіційний колір аутизму, адже більшість особливих дітей – хлопчики.

Як повідомляє «5 канал», батьки зізнаються, найважче – це реакція суспільства. Не всі усвідомлюють, що особливі діти, зокрема, можуть справді боятися натовпу та гучної музики. Проте вони певні – нічого критичного в цьому немає. Адже і звичайна малеча інколи неслухняна. Втім, на думку батьків – місто поволі призвичаюється для дітей з аутизмом. У столиці з'являються інклюзивні дитячі майданчики та садочки. Зокрема, створюють і спеціальні класи у школах.

«Я не вважаю, що моїй дитині треба якісь особливі умови, ні. Потрібне більш толерантне суспільство, скажемо так. Що є люди, є діти не такі, як всі», – вважає мати дитини з аутизмом Юлія Дашко.

Згадувати про цю проблему потрібно частіше, ніж один день на рік. Адже за статистикою, в Україні кожна сота дитина має аутизм, у Європі – кожна вісімдесята.

Студенти, які в майбутньому хочуть бути соціальними працівниками – також прийшли, щоб підтримати дітей та їхніх батьків. Розповідають – хочуть надалі порушувати проблему аутизму. Кажуть – тут немає хворих, є інакші, які потребують допомоги.

«Взагалі ми на парах дуже часто розмовляємо про такі проблеми як аутизм, ЗПР та інші проблеми в розвитку дитячому. Наш університет дуже підтримує таких дітей і постійно проводить якісь акції, якісь виїзди на вулицю», – розповідає студентка Аліна.

В Україні кількість дітей з діагнозом «аутизм» щороку зростає на 30%.