У столиці зафіксовано два нових випадки захворювання на ботулізм

До продуктів, від вживання яких можна захворіти на ботулізм, належить риба

В інфекційному відділенні Олександрівської клінічної лікарні перебуває двоє пацієнтів із цим інфекційним захворюванням

У Києві продовжують фіксувати випадки захворювання на ботулізм. Про це повідомила директор Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

Так, за її словами, в інфекційному відділенні Олександрівської клінічної лікарні перебуває двоє пацієнтів із цим інфекційним захворюванням. Обидва вживали рибу, самостійно виловлену та в’ялену.

«Найстрашніше те, що ботулізм у більшості випадків можна не допустити. Це не грип, що передається повітряно-крапельним шляхом і розповсюдження якого ми можемо контролювати лише відповідальним ставленням до вакцинації. Не інсульт чи інфаркт, для зниження ризику яких треба прикладати певні зусилля, – розповіла Гінзбург. – Все, що треба зробити, щоб не захворіти на ботулізм, – відмовитися від вживання небезпечних (особливо у теплу пору року) продуктів».

Вона нагадала, що до таких продуктів зокрема належить риба (солона, в’ялена та копчена), домашня консервація (особливо овочі та гриби), шинка, ковбаса.

Ці продукти, вироблені власноруч чи куплені на стихійних ринках, із великою вірогідністю можуть містити ботулінічні палички або спори. Якщо при їхньому вживанні токсин потрапить в організм людини, вже за певний час почне розвиватися хвороба.

«Зазвичай інкубаційний період при харчовому ботулізмі може тривати від 8 годин до 10 діб. Один із ранніх симптомів – порушення близького зору, «сітка», імла перед очима. Також інформативним симптомом є яскраво виражена сухість у роті: язик та піднебіння стають такими сухими, що хворому важко розмовляти, голос стає тихим, а іноді й повністю зникає. Потім приєднується млявість, стомлюваність, відчуття «ватних ніг», слабкість, ураження травної системи», – розповіла Гінзбург.

Лікарі застерігають, що температура при цьому небезпечному для життя захворюванні може залишатися нормальною. Тож орієнтуватися на показники термометра не можна.

«Наголошую ще раз: не наражайте себе на небезпеку. Не ризикуйте своїм здоров’ям. Повністю виключіть небезпечну їжу зі свого раціону, а особливо із раціону вагітних жінок, людей похилого віку та дітей! Якщо ж ви чи ваші близькі помітили в себе описані симптоми – негайно телефонуйте «103». Я добре розумію, що смачна їжа – велике задоволення. Але здоров’я та життя – задоволення значно більші та варті того, щоб відмовитися від продуктів сумнівної якості», – підсумувала директор Департаменту охорони здоров’я.