Для Попова Кличко приберуть з дороги до мерству

Вибори столичного голови можуть провести разом з парламентськими в жовтні 2012

За інформацією «Коментарів», на Банковій розглядається варіант проведення виборів мера Києва 28 жовтня 2012 року. Як повідомило джерело, після того, як об`єднана опозиція висловилася на підтримку кандидатури Віталія Кличка на виборах київського голови і відмовилася виставляти свого кандидата, влада вирішила перенести дату виборів з липня на жовтень, мотивуючи це необхідністю зекономити бюджетні кошти.

Джерело «Коментарів» уточнив, що, незважаючи на зростання підтримки голови Київської міськдержадміністрації Олександра Попова, його рейтинг все ж поступається рейтингу Віталія Кличка, а підтримка останнього опозицією і її ресурсом підвищує ризик програшу Попова. «Ціна занадто велика, оскільки втрата Києва значно знизить стартові можливості Партії регіонів і, навпаки, підвищить рівень підтримки опозиції, покаже, що вона здатна об`єднаними зусиллями перемагати. А це дуже небезпечно», - відзначило джерело.

При цьому суміщення мерських виборів у Києві з парламентськими вибиває Віталія Кличка з боротьби за головне крісло в столиці, оскільки йому, для перемоги на виборах в Раду, необхідно очолити список своєї партії «УДАР». «Балотуватися одночасно і в мери і в Раду Кличко не зможе. По-перше, у виборців столиці буде цілком зрозуміла настороженість, що Кличко в разі проходження його політсили у ВР і перемоги на виборах в Києві вибере роботу в парламенті. В усякому разі, в Україні вже був такий прецедент, коли Микола Рудьковський переміг на виборах мера Чернігова, але обрав мандат в парламенті. По-друге, якщо Кличко відмовиться очолити список, то взагалі вийде нісенітниця і його «УДАР» спіткає доля інших аутсайдерів виборів. Крім того, люди, яким Кличко пообіцяв місця в парламенті і які в нього вклалися, будуть відчувати себе кинутими. А це для політика - клеймо на все життя», - пояснило джерело.

Таким чином, Віталію Кличку доведеться зробити вибір - або він веде свій «УДАР» у ВР, або сам йде в мери, а його партія сходить з дистанції. «Враховуючи високі рейтинги «УДАРу», в які Віталій Володимирович вірить, можна з великою часткою істини припустити, що його оточення не дасть своєму лідерові «зістрибнути» з теми походу в парламент. Тобто, Попов позбавляється свого головного конкурента, адже в опозиції без Кличко немає равносильного Попову кандидата. Ні Олександра Кужель, ні будь-хто інший, виграти у нинішнього глави КМДА просто не зможуть», - уточнило джерело.

Як писали «Коментарі», об`єднана опозиція надасть беззастережну підтримку лідеру партії «УДАР» Віталія Кличка на виборах мера Києва. Про це заявив лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк. Він, зокрема, підкреслив: «Ми не маємо права програти на виборах мера Києва. І ми даємо беззастережну підтримку самому рейтинговому кандидату, але нам важливо почути його програму. Ми не можемо допустити, щоб Віталій Кличко втретє програв вибори мера».