Кінець світу наступить раніше

Чим ближче 21 грудня, тим більше розмов навколо «кінця світу».

Для мене ж цей день наступить трохи раніше – 20 грудня, коли на сесії Київради буду презентувати бюджет столиці на 2013 рік.

Як чиновник я зобов'язаний це зробити, але як киянин буду закликати депутатів не голосувати за цей бюджет.

Поясню чому. Діюча редакція держбюджету, за якою ми маємо приймати бюджет столиці, повністю заморожує будівництво важливих об’єктів, підводить місто до підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги та ставить на коліна 250 тисяч вчителів та медиків.

Капітальні видатки Мінфіном у сумі 750 мільйонів гривень плануються у загальному фонді тобто за рахунок податку на доходи фізичних осіб. При цьому маючи проблеми з кредиторською заборгованістю по захищеним статтям (заробітна плата, медикаменти, харчування, енергоносії) близько 1 мільярда гривень, ми у першу чергу маємо погасити борги, і значить не зможемо здійснювати капітальні видатки.

Виходячи з цього фактично на капвидатки ми маємо 0. Але потреба на капвкладення на 2013 рік для продовження будівництва Подільського мосту складає 2 мільярди гривень, метрополітену 1,3 мільярда гривень, метро на Троєщину – 1,6 мільярда гривень. Крім цього на об’єкти водовідведення та водопостачання на 2013 рік необхідно 1,6 мільярда гривень, на будівництво розв’язок – 4 мільярди гривень на об’єкти соціально культурної сфери – 1,6 мільярда гривень. Картинка, як бачите, апокаліптична.

Також залишається питання тарифів на житлово-комунальні послуги на 2013 рік. У 2012 році місто за підтримки Уряду отримало 4,9 мільярда гривень, що дало можливість не підвищувати тарифи. На 2013 рік коштів на компенсацію різниці в тарифах не передбачено, а потреба складає 2,4 мільярда грвиень. Що це означає?

І найболючіше питання – на 2013 рік у бюджеті міста Києва на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери потрібно 7,9 мільярда гривень. Видатки на інші захищені статті (медикаменти, харчування, енергоносії) сумарно складають 1,8 мільярда гривень. Тобто разом – 9,7 мільярда гривень.

Ще 1 мільярд – це погашення кредиторської заборгованості, про яку я говорив вище. При цьому нам доведено лише 7,2 мільярда гривень.

Математика не складна – не вистачає навіть на забезпечення видатків на заробітну плату. За попередніми розрахунками тільки дефіцит загального фонду бюджету Києва на 2013 рік (у разі не зменшення соціальних стандартів) складає 4,1 мільярда гривень, а дотація на вирівнювання бюджету складає 125 мільйонів – майже у 33 рази менше!

Мінфін зі свого боку недоліком міської влади називає підвищений рівень стимулюючих надбавок у бюджетній сфері. Про цей «недолік» я сказав 14 грудня на зустрічі з профспілками – залом прокотився гул, адже зарплата бюджетників навіть з надбавками не дотягує до середньої по Україні, і складає в середньому 2400 гривень. Про середню зарплату по Києву, яка складає 4500 гривень, вони навіть не мріють, хоча всі ми знаємо, що жити у столиці дорожче, ніж у регіонах. Виживати тим більше…

Такий бюджет відкидає місто у розвитку на 5 років назад. Але навіть тоді, усвідомлюючи, що заробітна плата у Києві значно випереджає інші регіони України, Київська міська рада влітку 2007 року проголосувала рішення про встановлення 20% надбавки педагогічним працівникам, працівникам закладів культури і мистецтв та соціального захисту міста Києва.

Фонд стимулювання зріс в 2007 році у порівнянні до 2006 року в 4 рази і становив 224 мільйони гривень. У наступні роки через кризу стимулюючий фонд на зростав, і лише наприкінці 2010 року вже за дорученням голови КМДА Олександра Попова були внесені зміни до бюджету міста та додатково вишукані кошти на збільшення фонду стимулювання на 70 мільйонів гривень. Тобто, почалося поступове збільшення фонду стимулювання. Такі вихідні умови були на початку 2012 року.

На сьогодні в структурі бюджету міста він становить 812 мільйонів гривень. Це дозволяє утримувати пропорцію між середньою заробітною платою по місту в цілому та зарплатою в бюджетному секторі.

Щоб бути об’єктивним зазначу, що без взаємодії між КМДА та урядом протягом 2012 році ситуація у бюджетній сфері була б значно гіршою. Тільки додаткових дотацій з держбюджету отримано 953,6 мільйона гривень. Але впевненості, що так буде і в 2013 році, на жаль, немає.

З нинішньою редакцією Держбюджету Київ має обирати між зарплатою бюджетникам та утриманням міського господарства. Жодний з варіантів нас не влаштовує. Нам конче необхідний перегляд основних показників державного бюджету щодо столиці. Інших варіантів нема.

Автор - Руслан Крамаренко, заступник голови Київської міської державної адміністрації