Пожежа в Гостиному дворі – ЗАЯВА

У ніч з 8-го на 9-те лютого, близько другої години ранку, активісти Гостиного двору виявили факт пожежі на мансардному поверсі (на даху) будівлі.

Пожежників викликав учасник акції на захист Гостиного двору Євген Парфьонов.

На жаль, активісти не мали доступу до мансардного поверху будівлі, і не змогли самостійно почати гасіння пожежи. Громадсько-культурний центр знаходиться зараз на першому поверсі Гостиного двору, другий поверх займає науково-дослідний інститут «УкрНДІпроектреставрація», пожежа ж сталася на третьому (мансардному) поверсі.

Станом на ранок суботи пожежу зупинено, проте пожежні ще продовжують роботу. Внаслідок пожежі завдано істотної шкоди даху будівлі, водою під час гасіння залито значні площі будівлі, зокрема, приміщення «УкрНДІпроектреставрації».

У зв'язку з чим громадська організація «Контрактова площа – Гостиний двір» заявляє про наступне:

1. Демонтаж даху є частиною плану з реконструкції, котру зараз намагається здійснити компанія з кіпрським капіталом «Укрреставрація». Ця приватна корпорація має намір перебудувати мансардний поверх Гостиного двору, накривши його подвір'я скляним дахом і прибудувавши торгові приміщення на останньому поверсі.

2. Пожежа виникла якраз у той момент, коли «Укрреставрація» спробувала перейти від підготовчих робіт до капітального будівництва (реконструкції) Гостиного двору. Зараз будь-які капітальні роботи успішно блокуються активістами. Зокрема, на цьому тижні було заблоковано ввіз важкого будівельного обладнання.

3. Нищення даху означає необхідність відселення науково-дослідного інституту «УкрНДІпроектреставрація», та, можливо, архітектурної бібліотеки з Гостиного Двору. Ці два державні заклади, котрі знаходяться у Дворі, є найсерйознішою перешкодою для повномасштабної реконструкції та капітальних будівельних робіт.

4. «Укрреставрація» проводила роботи з підготовки капітального будівництва з рядом серйозних порушень вимог безпеки. Зокрема, активістами було зафіксовано здійснення бурових робіт нетверезими робітниками в нічний (!) час, в дні, що передували пожежи, а також в ніч коли сталася пожежа. Дрібні порушення – такі, як робота без касок та без будівельної форми, лише доповнюють картину. В цей час, зокрема, в будівлі «Укрреставрацією» проводиться демонтаж електрообладнання, зокрема, силових кабелів. Дисципліна серед робітників відсутня. За день до пожежі активісти в черговий раз попередили крадіжку високовольтного обладнання співробітниками, що виконують підготовчі роботи для «Укрреставрації».

5. Протягом майже 15 років оренди Гостиного двору «Укрреставрація» здійснила ряд незаконних реконструкцій будівлі, зокрема, добудову приміщень на мансардному поверсі та оснащення їх електричною мережею. Свого часу Фонд держмайна намагався розірвати договір оренди на цій підставі. Ми звертаємося з заявою до правоохоронних органів, де, зокрема, просимо відреагувати на ці незаконні перебудови, зроблені «Укрреставрацією», та встановити, чи не стали вони безпосередньою причиною нинішньої пожежі.

Ми плануємо продовжувати мирну акцію на захист Гостиного двору. Громадсько-культурний центр продовжить свою роботу у Дворі, незважаючи на непрості обставини. У понеділок о 10-00 відбудеться прес-конференція захисників Гостиного двору, адреса Станіславського 3, офіс 50 (РІА «НОВОСТИ). Слідкуйте за новинами та уточненнями на офіційній сторінці акції www.facebook.com/HostynnyiDvir

Владислава Осьмак,

Ігор Луценко,

Співголови ГО «Контрактова площа – Гостиний двір»