Глава НКРЕКП: «Нафтогаз» прагне втримати контроль над ГТС

Оксана Кривенко

Запровадження добового балансування сприятиме анбандлінгу «Нафтогазу», переконана Оксана Кривенко

Процедуру анбандлінгу можна провести вже зараз, адже цьому нічого не заважає, а НАК «Нафтогаз» може підписати саму угоду на транспортування з незалежним оператором ГТС. Таку думку в інтерв’ю «Главкому» висловила новий керівник НКРЕКП Оксана Кривенко.

Відомо, що «Нафтогаз», посилаючись на рішення Стокгольмського арбітражу у його спорі з «Газпромом», переконує, що андбандлінг (виокремлення ГТС від НАК) неможливий аж до закінчення транзитного контракту з росіянами у 2019 році. Більш того «Нафтогаз» не оприлюднює рішення цього суду, називаючи документ «своєю інтелектуальною власністю». У НКРЕКП також скаржаться на те, що ніяких розрахунків стосовно вартості транспортування природного газу монополіст і підконтрольний йому «Укртрансгаз» не надають. «Ми декілька разів спрямовували в «Укртрансгаз» письмові запити з проханням надати розрахунки тарифів на транспортування природного газу для точок входу і виходу, у тому числі для транскордонних точок, просили надати свої плани на обсяги та потужності транзиту, але вони жодного разу нічого не відповіли. Розрахунків не надали», - пояснює керівник регулятора.

Також Кривенко додала, що добове балансування на ринку газу, яке має запрацювати з 1 серпня, підвищить інвестпривабливість українського ринку для європейських партнерів. «Ми отримаємо прозорі незаангажовані процедури балансування системи, що не дозволять будь-кому впливати на оперативно-диспетчерські рішення оператора ГТС», - пояснює новий глава НКРЕКП.

Детальніше тут: «Голова НКРЕКП Оксана Кривенко: Я сама можу кран поміняти, сантехніку відремонтувати, замок врізати»