Адвокат «турецького терориста» впевнений, що Київ не видасть його підзахисного Анкарі

Кемаль Кутан

Україна ризикує порушити міжнародне право, якщо видасть Кемаля Кутана Туреччині, — переконаний його захисник

Україна навряд чи погодиться на екстрадицію громадянина Німеччини турецького походження Кемаля Кутана, якого затримали в Україні як розшукуваного Інтерполом, але згодом випустили на волю за рішенням суду. Про це повідомив в інтерв’ю «Главкому» адвокат Кемаля Кутана Дмитро Моргун.

Захисник стверджує, що в Україні, з одного боку, діють міжнародні норми, за якими регулюються питання екстрадиції осіб, які перебувають у базі Інтерполу. З іншого боку, є зобов’язання внутрішнього законодавства, які кореспондуються з Конвенцією про статус біженця, яку Україна ратифікувала. Ці умови відображаються у статті 585 кримінально-процесуального кодексу України. Стаття передбачає випадки, за яких особа не видається іншій державі, посилаючись в тому числі на наявний у людини статус біженця згідно з Конвенцією про біженців.

«Якщо Україна вирішить видати біженця Туреччині, то порушить міжнародне право, — додає адвокат. — Чесно вам скажу, що дуже сумніваюся, що Київ піде таким шляхом, враховуючи неодноразові вербальні ноти з боку дипломатичної місії Німеччини в Україні. Ухвалити рішення екстрадувати означало би зробити собі гірше».

Нагадаємо, що Кемаль Кетан 10 років тому втік з Туреччини через переслідування. Анкара  винувачує чоловіка в активній діяльності у лавах забороненої в цій країні марксистсько-ленінської Комуністичної партії. Німеччина, у якій наразі Кемаль Кетан має підданство, відмовила усім спробам Туреччини щодо екстрадиції Кемаля. Як пише Süddeutsche zeitung, існували «серйозні сумніви щодо наявності достатніх підозр у злочинах», які йому інкримінують на історичній батьківщині.

Повну версію інтерв'ю з Кемалем Кутаном читайте тут: Історія «терориста», через якого Україна може посваритись з Берліном і Анкарою