Американські ЗМІ: Білий дім планує проводити рішучу політику щодо КНР

Вашингтон має намір відродити чотиристоронні консультації за участі США, Японії, Індії і Австралії

Протягом свого турне по Східній Азії, а також після його завершення, адміністрація Дональда Трампа має намір повернутися до політики протидії китайським регіональним амбіціям.

Причиною цьому колумніст Джош Рогін називає те, що все більший вплив на адміністрацію отримують прихильники концепції необхідності протидії амбіціям Пекіна, які розходяться із інтересами Вашингтона і їх союзників. Такий висновок видання The Washington Post, посилаючись на джерело в Білому домі.

Частина нової стратегії буде висвітлена в промовах президента США під час турне по Східній Азії. Особливо важливою буде промова, яку Трамп має виголосити на саміті Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва в місті Да Нанг (В’єтнам).

Під час відвідин КНР президент США уникатиме суперечливих питань таких як права людини чи КНДР для того, щоб попередити будь-які протиріччя. Однак у виступах в інших країнах, як передає The Washington Post, Трамп в тому числі говоритиме про китайську агресію в Південно-Китайському морі і несправедливу торгівельну політику.

Також очільник Білого дому чітко має намір підтвердити прихильність США до вільного і відкритого регіону, який має будуватися на дотриманні міжнародних правил.

США, серед всього іншого набору кроків зі стримування КНР, мають намір відродити чотиристоронні консультації за участю Японії, Індії і Австралії, відповідно до ініціативи, яку японський прем’єр просуває із 2012 року. На думку Джоша Рогіна, така зустріч не залишиться поза увагою КНР, незважаючи на те, що її мають провести на рівні чиновників середньої руки.

Іще однією причиною, чому Вашингтон в найближчому майбутньому буде міняти підхід до КНР є те, що на ключових посадах з’являються люди, які мають критичний підхід до КНР. Так Рендал Шрівер висунутий на посаду помічника міністра оборони із питань Азії і Тихого океану, Гаррі Гарісу запропонували посаду посла до Австралії, а Віктор Ча скоро стане послом США в Південній Кореї. Також не слід забувати і про Метью Поттінгера, який в Раді національної оборони відповідає за азійський напрямок і займається розробкою стратегії США в Індійсько-Тихоокеанському регіоні.

Врешті решт, як вважає видання The Washington Post, регіональне турне Трампа в Східній Азії допоможе йому краще зрозуміти настрої щодо КНР в регіоні. І тим самим зайняти збалансовану позицію щодо цієї країни і її очільника Си Цзиньпіна, із яким президент США хотів би зберегти персональні дружні відносини.