Американський стратегічний радник розповів, чому треба пишатися Збройними силами України

Петро Порошенко та Джон Абізейд

«Ми повинні розуміти, що гібридна війна може досягти межі НАТО в Естонії, Латвії, Литві та інших місцях»

Американський стратегічний радник Міноборони України від США, генерал у відставці Джон Абізейд закликав пишатися Збройними силами України. Про це він сказав під час виступу в Нью-Йорку 22-23 вересня на заході, присвяченому спробі України в 1918 отримати незалежність.

«Я розповім вам, чому ви повинні пишатися Збройними силами України. Я розповім вам, чому ви повинні їх підтримувати, тому що вони, наскільки мені відомо, є передовою, для всіх нас. І підтримка цієї передової – не те, що можна, а те, що потрібно зробити», – заявив генерал.

Він також зазначив, що завжди поважав російських військових.

«Я також розповім вам дещо, що вас здивує. Це те, що я дуже поважаю російських військових – завжди поважав. З самого початку, як молодий офіцер, я готувався битися з ними. Я розумів їх командирів, їх зброю, їх тактику, я розумів, що вони будуть робити, і я знав, що вони дуже професійні, дуже здібні, дуже гнучкі. і вони показали, з їх вторгнення в Україну, більшу гнучкість, яку Захід повинен усвідомити. Ми повинні розуміти, що гібридна війна – це не просто небезпека для народу Грузії, народу Сирії і народу України, але може досягти межі НАТО в Естонії, Латвії, Литві та інших місцях», – сказав Абізейд.

За його словами, це спосіб війни, який не виставляє основні сили, але використовує всі знаряддя війни за допомогою ставлеників, підкріплюючи їх кібервійною, пропагандою.

Він додав, що в 2014 росіяни думали, що це буде просте завдання, і українська армія справді не була готова, так як була неорганізованою, без політичної, матеріально-технічної та медичної підтримки.

Зараз Абізейд задоволений зміцненням української армії.

«Тому, коли я йду в ООС – це вже не АТО, я бачу молодих, сильних, освічених солдатів, деякі з яких навчені на Заході, але всі вони борються самі по собі, з мінімальною підтримкою з боку Заходу і вони утримують оборону. Але цього недостатньо, щоб утримувати оборону. Її необхідно утримувати не тільки на південному-сході, а й на довгому кордоні між Росією і Україною. і це не тільки кордон між Росією і Україною, це кордон між Росією, Білоруссю і Україною, Молдовою та Україною, Кримом і Україною. Це все місця, які показують, де може проходити російське військове втручання, і це серйозна і складна військова проблема, але я повинен сказати вам, що я дуже впевнений в міністрі оборони і начальнику штабу, тому що я знаю, що вони патріоти, забезпечують керівництво, яке просуне країну і ВСУ вперед», – також наголосив генерал.

Абізейд також упевнений, що ЗСУ рухаються до НАТО і колись увійдуть в альянс.