Автокорпорація, з якою пов'язують Порошенка, - найбільший постачальник російських «ВАЗів» в державні структури

Найбільшим постачальником російських автомобілів «ВАЗ» держструктурам минулого року став «Богдан»

Головний власник корпорації - бізнес-партнер і побратим президента Олег Гладковський, який також обіймає посаду першого заступника секретаря РНБО (детальніше про переможців державних тендерів компаніями, близькими до влади, «Главком» розповідав у статті про «тендерні перегони»).

Також, за інформацією «Главкому», «ВАЗи» через тендери продавала і група компаній «АІС» Дмитра Святаша, колишнього регіонала, який нині входить до депутатської групи «Відродження». Також компанія, пов'язана з нардепом, виграла тендер МВС на поставку 25 автозаків «Газель». Автомобілі було продано через «прокладку» «Радіал-Україна». За даними ЗМІ, засновником компанії значиться інша фірма - «Автозапчастина-Маркет», записана на кіпріотку Марію Чатзіантону. На цю ж громадянку Кіпру оформлені й деякі інші компанії, що входять до структури «АІС».

 «Радіал-Україна» є переможцем і в деяких інших держтендерах. Минулого року компанія поставляла комерційні автомобілі (переважно марки «ГАЗ») медикам, комунальникам та лісовим господарствам.

Ще один поважний учасник тендерів - завод спецтехніки «Техкомплект». До 2012 року підприємство належало виробнику акумуляторів - компанії «Веста». Сьогодні власниками «Техкомплект» є сім'я Онищуків (за даними «Наші гроші», Володимир, Михайло, Микола та Василь Онищуки - вихідці з Криму). «Техкомплект» спеціалізується на виробництві автомобільних кранів і сміттєвозів на базі таких автомобілів, як ГАЗ, УАЗ та МАЗ.

Більше читайте в матеріалі «Главкому» «Держава Україна продовжує купувати російські автомобілі».