Білорусів примушують іти голосувати на дострокових виборах - правозахисники

Tut.by

Президент Олександр Лукашенко відвідав виборчу дільницю разом із своїм молодшим сином Миколою.

Правозахисники, які спостерігали за достроковими виборами депутатів парламенту Білорусі, заявили, що примус до голосування і організований характер дострокового голосування залишався одним з основних видів порушень.

Про це йдеться в фінальному звіті кампанії «Правозахисники за вільні вибори» за підсумками спостереження за достроковим голосуванням, проведеного правозахисним центром «Вясна» і «Білоруським Гельсінським Комітетом», передає Громадське.

Відповідні порушення були зафіксовані спостерігачами компанії не менше, ніж на 18% дільничних виборчих комісіях (ДВК). Другим поширеним видом зафіксованих порушень є розбіжність даних спостерігачів з даними ДВК про кількість виборців, які взяли участь в голосуванні.

Загальний відсоток розбіжності в даних за все п'ять днів дострокового голосування склав 14% в бік завищення явки, стверджують правозахисники.

«Як і раніше, проведення дострокового голосування носило організований адміністрацією підприємств, установ, вузів і місцевими виконавчими органами влади характер», – йдеться у звіті.

В цілому представники кампанії констатують, що практика проведення дострокового голосування «залишається однією з системних проблем виборчого процесу і створює широку підґрунтя для всіляких маніпуляцій і фальсифікацій».

Як повідомляє російське Інтерфакс, президент країни Олександр Лукашенко разом зі своїм молодшим сином Миколою в неділю прибув на одну з виборчих дільниць Мінська, де проголосував на виборах депутатів Палати представників Національних зборів.