Bloomberg: Президент Єврокомісії домовиться з Путним про «Північний потік-2»?

svopi.ru

Східні члени Євросоюзу переконували Юнкера і главу Євросоюзу Дональда Туска блокувати «Північний потік-2»

Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер зустрінеться з російським президентом Володимиром Путіним в Санкт-Петербурзі і, можливо, обговорить з ним різні варіанти, відповідно до яких консорціум на чолі з ВАТ «Газпром» зможе подвоїти потужність газопроводу «Північний потік», по якому російський природний газ поставляється в Німеччину. Думки європейських урядів з приводу реалізації цього проекту розділилися через їхню стурбованість залежністю Євросоюзу від російського газу і втручанням Путіна в український конфлікт. Про це пише видання Bloomberg.

Східні члени Євросоюзу, такі як Італія, Польща та Словаччина, переконували Юнкера і главу Євросоюзу Дональда Туска блокувати «Північний потік-2». Чиновники занепокоєні тим, що розширення газопроводу може спровокувати ще більшу нестабільність в Україні, де до сих пір ведеться боротьба з підтримуваними Росією сепаратистами. Близько 40% російського газу, що поставляється в Європу, проходить через територію України, якащорічно отримує приблизно 1,9 мільярда доларів за транзит газу.

«Північний потік» перетворився на небезпечний політичний проект», - вважає Джуді Демпсі, аналітик Європейського центру Карнегі.

Тим часом, Росія прагне збільшити доступ до стабільних західних ринків на тлі падіння цін на нафту, а Німеччина, найвпливовіший член Євросоюзу, вже давно веде політику культивування зв'язків з Москвою і отримує величезну вигоду з прямого маршруту поставок газу газопроводом суттєво більшої потужності.

Минулого тижня, на зустрічі з представниками німецького уряду, європейський комісар з питань клімату Мігель Аріас Каньете заявив, що реалізація проекту «Північний потік-2» повинна вестися в суворій відповідності з європейським законодавством - і це повинно стосуватися, в тому числі, морських ділянок газопроводу. Міністр економіки і енергетики Німеччини Зігмар Габріель заявив, що на морські ділянки це законодавство поширюватися не повинно, і запропонував своїй варіант: цей проект повинен відповідати законодавству, не повинен зашкодити транзиту газу через Україну і не повинен перешкоджати поставкам газу в Східну Європу.

«Юнкер не поїде в Росію, якщо йому буде нічого запропонувати, - зазначила Демпсі. - У мене складається враження, що він зробить конкретну пропозицію, яка  полягає в тому, що, якщо Росія хоче продовжити реалізацію проекту «Північний потік», вона повинна буде виконати кілька умов».

Представники консорціуму «Північний потік-2» стверджують, що їхній проект зробить поставки газу в Європу більш надійними, оскільки попит на природний газ в найближчі кілька десятиліть буде зростати. Однак Міжнародне енергетичне агентство прогнозує, що «Газпрому» доведеться встановлювати більш конкурентні ціни, аби зберегти свою частку ринку. Росія може зіткнутися з перенасиченням європейських ринків природного газу на тлі запеклої конкуренції з боку виробників скрапленого природного газу, таких як США і Катар.

«Реалізація проекту «Північний потік-2» поступово і непомітно просувається вперед за підтримки німецького уряду, - зазначила юрист Партії Зелених Анналена Бербок. - Боюся, що в якийсь момент стане занадто пізно його блокувати».