Британські чиновники: Агентів ГРУ не слід недооцінювати, - Independent

Британська влада і компанії весь час піддаються атакам з боку російських хакерів

Російські шпигуни постійно намагаються зламати урядові мережі і найважливіші об'єкти інфраструктури в Великобританії, пише Independent  з посиланням на британських офіційних осіб.

За словами високопоставленого чиновника, який спілкувався з журналістами на умовах анонімності, британська влада і компанії весь час піддаються атакам. «Російські спецслужби постійно намагаються зламати мережі британського уряду і об'єкти критичної інфраструктури», - додав він.

«Ми вчимося на подіях такого роду - це показує, що ми можемо відслідковувати ці дії і перешкоджати їм, але ми повинні і далі проявляти пильність. На виявлення та зрив цього [плану по злому ОЗХЗ] було направлено чимало співпраці і зусиль, і я, звичайно ж, не став би недооцінювати їх (Росії. - Прим. ред.) можливості», - сказав чиновник.

Він не зміг підтвердити, що всі попередні кібератаки були попереджені, але, за його словами, органи безпеки «припиняють всі, що ми бачимо». «ГРУ відчуває силу західних розвідок, і тут є вказівка на наші можливості», - додав він.

Брифінг проводився в рамках хвилі заяв з боку Британії, Нідерландів і США, які назвали ГРУ винуватцем кібератак по всьому світу, уточнює журналістка Independent. НАТО та інші країни підтримали вимоги закликати ГРУ до відповіді, а британська влада заявили, що публічні викриття повинні зробити співпрацю між союзниками «більш очевидним для решти світу».

За словами урядової чиновниці, час і мети операцій дозволяють припустити, що «ГРУ, схоже, застосовується» в тих випадках, коли стосовно Росії ведуться міжнародні розслідування.

«Це [заяву] має на меті не ескалацію - тут зовсім немає претензій до російського народу, - а стримування цієї діяльності і самозахист», - додала вона.

На питання, чи відповість Британія Росії тим же, вона заявила, що британські спецслужби не можна «ставити на ту ж дошку в моральному і етичному плані».