Депутат розказав, хто фінансує пропаганду відкриття ринку землі

Народний депутат від «Батьківщини», заступник голови аграрного комітету Вадим Івченко

Жодному аграрному олігарху, фермеру сьогодні не вигідно відкривати ринок землі з різних причин, вважає Івченко

Вже понад рік ведеться потужна інформаційна кампанія за скасування мораторію на продаж землі. Цю кампанію фінансують міжнародні фінансові організації. Про це в інтерв’ю «Главкому» заявив народний депутат від «Батьківщини», заступник голови аграрного комітету Вадим Івченко.

При цьому він не вказав назви цих організацій. «Конкретно назви я казати не можу. Просто подивіться на партнерів усіх цих круглих столів, семінарів, конференцій щодо цієї теми...», - сказав Івченко.

Він зазначив, що «це політика міжнародних фінансових інститутів». «Цей ринок (ринок землі. – Ред.) вигідний банкірам, інвестбанкірам і фінансовим інституціям. Але жодному аграрному олігарху, фермеру сьогодні не вигідно відкривати ринок землі з різних причин», - сказав нардеп.

На зауваження, що в Україні при владі багато аграрних олігархів, тому є сумніви, що влада реально зацікавлена у відкритті ринку землі, Івченко зауважив: «Ситуація більш глибока. Місце Яценюка зайняв Гройсман. Яценюк був вигідний МВФ і міжнародним інвестиціям, бо виконував те, що йому говорили, особливо щодо рефінансування банків. Коли кошти з банків виводились через австрійський Meinl Bank, колосальна кількість з них осідала в певних фондах, в тому числі Open Ukraine Яценюка, у фонді Пінчука і так далі. Теперішній прем'єр хоче сподобатись, щоб на нього зробили ставку. В Мінагрополітики є виконавець (певно, йдеться про першого заступника та в.о. міністра аграрної політики Максима Мартинюка. - «Главком»), який має провести реформу, «протягнути» законопроект про обіг земель. Але цей документ може ж бути по-різному виписано. Ніхто ж не говорив, як писати. Скільки можна буде купувати: 100 гектарів? 200? Хто матиме перше право викупу? Як вони це випишуть – побачимо».

Івченко додав, що, на його думку, президент Петро Порошенко у своєму посланні до Ради просив ухвалити земельну реформу «через залежність від фінансових донорів».