Держбюджет втратить 111 млн грн від продажу «Одесаобленерго» за новим законом про приватизацію

«Українська біржа» вже встигла отримати від претендентів на блокпакет акцій «Одесаобленерго» необхідні для участі в аукціоні гарантійні внески

Фонд державного майна (ФДМ) скасував торги з продажу 25% акцій «Одесаобленерго» і «Сумиобленерго», призначені відповідно на 20 березня на «Українській біржі» і на 30 березня на ПФТС. Про це повідомляє «Інтерфакс - Україна».

За інформацією джерела в Кабміні, таке рішення було прийнято в понеділок 19 березня на засіданні Робочої групи з приватизації, за скасування торгів виступив директор ЄБРР в Україні Шевки Аджунер.

Так, згідно з рішенням робочої групи, продавати ці пакети будуть згідно з оновленим законом про приватизацію. Згідно зі статтею 22 цього закону, стартова ціна об'єкта малої приватизації (об'єкт малої приватизації - вартістю до 250 млн грн) визначається аукціонною комісією на рівні балансової вартості об'єкта. Це означає, що 152 млн акцій будуть оцінені за номіналом - 0,25 грн і виставлені на торги за 38 млн грн.

В результаті такого рішення тільки від продажу «Одесаобленерго» державний бюджет може недоотримати 111 млн грн, оскільки ще в кінці лютого ФДМ оголосив про виставлення на продаж на біржових торгах 25% акцій «Одесаобленерго» за стартовою ціною 149,081 млн грн. «Українська біржа» вже встигла отримати від претендентів на блокпакет акцій «Одесаобленерго» необхідні для участі в аукціоні гарантійні внески.

Нагадаємо, в серпні минулого року Фонд держмайна оцінював 25% пакети «Одесаобленерго» і «Сумиобленерго» в 631,3 млн грн і 370,32 млн грн відповідно. Однак бажаючих придбати держпакети енергетичних компаній за такою ціною не було.

При цьому глава Асоціації споживачів енергетики і комунальних послуг Андрій Герус оцінив енергетичні компанії набагато дорожче з урахуванням перспективи запровадження RAB-тарифів.

«З метою RAB-тарифів активи цієї ж компанії (Одесаобленерго - ред.) оцінені в 15,4 млрд грн або в 25,8 разів вище, ніж в цілях приватизації. Так, ці дві оцінки не повинні повністю збігатися. Але різниця майже в 26 разів свідчить, що, м'яко кажучи, відбуваються дивні речі. При прибутковості 12,5%, а це діюча методика, яку глава НКРЕКУ і далі підтримує як правильну, чистий прибуток протягом року складе 1,925 млрд грн, а 25% від цієї чистого прибутку - 481 млн грн. Половину з цих прибутків акціонери мають право забирати живими грошима, як дивіденди. Тобто власник 25% акцій при RAB-тарифі в перший же рік білими дивідендами може забрати 241 млн грн», - заявив Герус.

16 березня ФДМ опублікував список головних об'єктів приватизації в 2018 році. У списку - сім енергетичних компаній.

Нагадаємо, нинішній глава ФДМ Віталій Трубаров підозрюється в причетності до незаконної приватизації частини будівлі Мінагрополітики.