«Дніпроазот» відвантажив перший хлор після відновлення роботи

Підприємство запрацювало лише на 10% від своєї потужності

Єдиний в Україні завод з виробництва рідкого хлору для знезараження води знову запрацював після зупинки, але проблеми не вирішені. Про це повідомляє «ТСН».

За інформацією телеканалу, перші цистерни з рідким хлором вже прибули до Харкова.

«Дніпроазот» заробив, але тільки на 10% від своєї потужності. 24 липня його працівники пікетували Антимонопольний комітет України і просили у чиновників допомоги, тому що, якщо держава не втрутиться, ситуація може повторитися дуже скоро, сказано в повідомленні.

«Дніпроазот» відновив виробництво критично важливої для комунального господарства речовини, але інші потужності підприємства залишаються незадіяними - виробництво мінеральних добрив та іншої продукції базової хімії зараз нерентабельне. Все через ціни на газ, який потрібен для отримання пари, необхідної за технологією. Крім того, зупинено виготовлення аміаку.

Головна вимога пікетувальників - встановити справедливу ціну на газ, тому що нинішня, на думку людей, висока і вбиває хімічну галузь в Україні. Активісти, які приєдналися до протестів, вважають, що в завищених цінах на газ винні корумповані чиновники.

Нагадаємо, робота «Дніпроазоту» зупинилася 15 червня через підвищення ціни на газ.

У «Київводоканалі» попередили, що через припинення постачання та зупинку виробництва рідкого хлору на «Дніпроазоті» можуть бути проблеми із подальшим знезараженням питної води. 

Наразі ситуацію з постачанням хлору не вирішено, хоча 13 липня прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявляв, що рідкий хлор для очищення питної води в Україні буде попри проблеми хімзаводу «Дніпроазот».

У Миколаєві з 10:00 16 липня у зв’язку з цією ситуацією знизили водопостачання абонентів.

Також повідомлялося, що Харків може лишитися без води вже 21 липня, а Миколаїв, Кривий Ріг, Житомир – у серпні.

17 липня «Дніпроазот» заявив, що готовий відновити роботу за умови підвищення цін.

Читайте також: Хлорна паніка в Україні. Трохи комунальної хімії для мерів