Дніпропетровщина: заступника голови райадміністрації посадили на 5 років за хабар 20 тис. грн

Суд також позбавив чиновницю на три роки займати посади, пов'язані з використанням адміністративно-госпордарських функцій

Дніпровський районний суд Дніпродзержинська визнав винною заступника голови адміністрації Дніпровського району Кам'янської міської ради Ірину Куліш в одержанні хабара (ч.3 ст. 368 КК України) і призначив їй 5 років в’язниці з конфіскацією всього майна, що є її особистою власністю.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на вирок суду від 10 січня.

За матеріалами справи у липні 2016 року до чиновниці звернувся фізособа-підприємець, яка мала намір орендувати нежитлове приміщення та земельну ділянку під спортивно-розважальну діяльність (пейнтбол). У серпні у ході розмови з підприємцем заступниця голови адміністрації поставила умову: лише після передачі їй 40 тис. грн неправомірної вигоди він зможе отримати позитивне вирішення питання оренди.

Підприємець вирішив передати їй кошти, попередньо звернувшись із заявою про вчинене кримінальне правопорушення до правоохоронних органів.

8 грудня 2016 року у службовому кабінеті Куліш після підписання вказаної угоди про оренду нежитлового вбудованого приміщення площею 436,1 кв. м підприємець передав частину хабара - 20 тис. грн. При цьому, вона попрохала його сплачувати їй щомісячно 5 тис. грн за користування орендованим приміщенням.

Під час передачі частини хабара правоохоронці викрили заступника голови адміністрації Дніпровського району Кам'янської міської ради.

У суді Ірина Куліш не визнала своєї вини. Заявила, що під час прийому розповіла підприємцю процедуру оформлення договору оренди. Водночас хабар не вимагала і не отримувала.

Разом з тим, суд не прийняв позицію захисту з приводу порушення внесення відомостей в ЄРДР, оскільки вони внесені, відповідно по порядку його ведення. Порушень в цьому випадку судом не встановлено.

Також суд критично оцінив доводи захисника в частині  здійснення провокування заступниці голови адміністрації. Суд навів приклади практики Європейського суду, який говорить, що підбурювання з боку працівників правоохоронних органів має місце тоді, коли вони не обмежуються пасивним розслідуванням, а з метою отримання доказів схиляють до вчинення злочину. Натомість у ході цього судового розгляду таких фактів не встановлено.

Суд не погодився з позицією захисту, що Куліш не є суб'єктом злочину у контексті ч.3 ст. 368 КК України. Адже, відповідно до обвинувального акту, вона займала посаду заступника голови адміністрації Дніпровського району за переведенням із виконавчого комітету Дніпровської районної у місті ради, що не заперечувалося захистом в ході судового розгляду, а тому є службовою особою.

«Врахувавши всі обставини справи, особу обвинуваченої, яка раніше не судима, суд дійшов висновку, що виправлення Ірини Куліш неможливе без ізоляції від суспільства, тому їй слід призначити покарання у вигляді позбавлення волі, з позбавленням права обіймати певні посади, з конфіскацією майна, що буде необхідним і достатнім для її виправлення та попередження вчинення нею нових злочинів», - сказано у вироку суду.

Крім реального покарання, Ірину Куліш позбавлено права обіймати посади пов'язані з використанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-госпордарських функцій в органах державної влади та місцевого самоврядування строком на три роки.

Вирок може бути оскаржений до апеляційного суду Дніпропетровської області протягом 30 днів з дня його проголошення.