До 2014 року Україна розпродала 315 БМП, - Вінник

Іван Вінник

Найбільше БМП було продано у період з 2005 по 2007 роки, - нардеп

З 2005 по 2014 рік Україна продала 315 одиниць бойових машин БМП-1. Про це сьогодні під час засідання комітету з питань нацбезпеки і оборони повідомив секретар комітета Іван Вінник.

За словами Вінника, така інформація міститься у відповіді міністерства оборони на запит від нардепів комітета.

«Найбільше машин було продано у період з 2005 по 2007 роки, коли відомство очолював Анатолій Гриценко - понад 125 машин», - зауважив Вінник.

Нардеп також додав, що ціна відчуження складала від $9 тис. 970 до $12 тис. 590.

«Я вбачаю у цьому дві ключові складові. Перша – списання БМП за тисячі доларів, а продаж – за сотні тисяч. Можна говорити про корупційну складову. Друга – підрив боєздатності», - резюмував Вінник.

Нагадаємо, скандал навколо закупівлі БМП почався із статті видання «Новое время», в якій йшлося, що Україна втридорога купує у поляків списані на металобрухт чеські БМП-1 1980-х років випуску. Зокрема, в матеріалі йдеться, що польська компанія Wtorplast придбала ці машини у чехів за 20 тисяч євро, після чого продала їх Україні за $205 тисяч. Державний концерн «Укроборонпром», який займається всіма операціями з купівлі та продажу озброєнь, заявив, що поширена виданням інформація є «маніпулятивною, брехливою і бездоказовою» та звинуватив «Новое время» в «інформаційній диверсії проти військово-технічного співробітництва України і Польщі», а також в «диверсії проти обороноздатності держави». Також в держконцерні підкреслили, що всі закуплені Україною БМП-1АК були зібрані не пізніше 2016 року ліцензованим підприємствам на території ЄС, а всі використані вузли і агрегати пройшли відповідний ремонт і стендові випробування відповідно до вимог ISO і технічних норм ЄС.

Пашинський позвався до суду на видання. Кріс того, компанія Wtorplast також позиватиметься до видання «Новое Время» на понад $1 млн

Натомість польська компанія Wtorplast також заявила, що «інформація, яка була опублікована, не відповідає дійсності і має на меті зірвати важливий міждержавний контракт, завдати шкоди діловій і комерційній репутації, а також має всі ознаки недобросовісної конкуренції».