Юрист Порошенка пояснив доходи президента від придбання облігацій внутрішньої державної позики

«Імовірно, може йтися про тисячі гривень прибутку, але ніяк не про мільйони», - заявив радник юридичної фірми Avellum Вадим Медведєв

ЗМІ суттєво завищили суму прибутку, який президент України Петро Порошенко отримав від придбання облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), оскільки реальний дохід є різницею між сумами спочатку вкладених і повернутих коштів. Про це заявив радник юридичної фірми Avellum, яка представляє інтереси Порошенка, Вадим Медведєв.

«Згідно з чинним законодавством, у повідомленні про суттєві зміни в майновому стані як дохід відображається вся сума погашення, зокрема повернення суми вкладених коштів», - ідеться в його коментарі на запит агентства «Інтерфакс-Україна».

«Це означає, що задекларований дохід є насамперед поверненням вкладених коштів, залучених бюджетом, а не є збільшенням статків фізичної особи. Фактична дохідність операцій із валютними ОВДП дорівнює ринковій ставці в розмірі 3,35% річних», - додав юрист.

За його словами, у випадку Порошенка, судячи з відомостей у повідомленні про зміни в майновому стані, 28 млн грн, про які йшлося у ЗМІ, були просто поверненням залучених коштів, а не прибутком.

«Імовірно, може йтися про тисячі гривень прибутку, але ніяк не про мільйони. ЗМІ, водночас, не звернули уваги на інший аспект - за рахунок власних коштів Порошенка державний бюджет прокредитовано в розмірі понад 100 млн грн», - зазначив радник Avellum.

Він наголосив, що кредитувати державу шляхом придбання ОВДП може на рівних для всіх умовах будь-яка особа, здійснюючи ці операції через професійних торгівців цінними паперами, зокрема через комерційні банки.

Медведєв додав, що загальний обсяг залучених від населення в ОВДП коштів із 2017 року зріс більше, ніж у 10 разів, і становить близько $1,5 млрд, і держава проводить кампанію з залучення коштів фізосіб, заохочуючи громадян розміщувати кошти в держоблігації та підтримуючи в такий спосіб економіку та бюджет України.

Як повідомляв «Главком», за січень-листопад цього року президент Петро Порошенко заробив 12,27 млн грн на процентах за вкладами, відкритими у Міжнародному інвестиційному банку.

Крім цього, президент 26 жовтня вказав в е-декларації 28,8 млн грн доходу від відчуження цінних паперів та корпоративних прав, отриманих від Міністерства фінансів України.