Дума ухвалила закон про масове знесення будинків у Москві

Знесення будинку в Москві

Під програму потраплять тільки будівлі не вище дев'яти поверхів, які були зведені за типовими проектами 1957-1968 років

Державна дума РФ у третьому, остаточному, читанні прийняла законопроект про реновації житлового фонду Москви. «За» проголосували 399 депутатів, «проти» - двоє, один утримався.

На думку спікера Думи В'ячеслава Володіна, закон про реновації буде ефективно захищати права москвичів. «Під час доопрацювання законопроекту ми внесли велику кількість поправок, і сьогодні упевнено можна сказати, що питання тих, хто хотів би, щоб житловий будинок брав участь у програмі, вирішені, всі права громадян захищені дуже ефективно», - цитує його ТАСС.

З остаточного варіанту документа вилучили положення про те, що власники квартир у будинках, що зносяться, не можуть оскаржувати рішення про розселення в суді.

Жителі п'ятиповерхівок зможуть вибирати, чи хочуть вони отримати рівнозначне або рівноцінне житло, або грошову компенсацію. Нове житло надаватимуть у межах того ж району, а в Зеленоградському, Троїцькому та Новомосковському адміністративних округах - в межах округу.

Під час розселення москвичів із комунальних квартир їм нададуть окреме житло. Власникам нежитлових приміщень гарантують попередню компенсацію.

Під програму потраплять тільки будівлі не вище дев'яти поверхів, які були зведені за типовими проектами 1957-1968 років. Будинки будуть вносити в список під знесення, виходячи з їх рівня зносу. Остаточний перелік буде сформований тільки після підписання закону президентом РФ.

Законопроект про реновації був прийнятий в першому читанні в квітні 2017 року. Початковий його варіант викликав багато нарікань. 14 і 27 травня в Москві пройшли багатотисячні мітинги проти знесення.