Януковича хочуть зробити потерпілим у справі про замах на життя

Віктор Янукович

Кримінальну справу розслідує Генпрокуратура за статею «Умисне вбивство»

Печерський районний суд Києва скасував постанову старшого слідчого ГПУ про відмову визнати колишнього президента Віктора Януковича потерпілим у кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 115 КК України («Умисне вбивство»).

Про це стало відомо «Главкому» з ухвал, опублікованих 14 і 23 серпня в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

З відповідним клопотанням до суду звернувся адвокат Януковича, який наполягав, що висновки слідчого про відмову не відповідають фактичним обставинам справи та не ґрунтуються на нормах діючого законодавства. Натомість представник ГПУ стояв на тому, що слідство не з’ясувало факту заподіяння будь-якої шкоди Віктору Януковичу.

Натомість слідчий суддя Христина Гладун вважає, що оскаржувана постанова слідчого не містить вмотивованого висновку про відсутність підстав для визнання екс-президента потерпілим, а зводиться лише до констатування факту відсутності цих підстав. А тому підлягає скасуванню.

Крім цього, інший слідчий суддя Печерського суду Лариса Цокол зобов'язала слідчого Генеральної прокуратури долучити ряд документів до матеріалів кримінального провадження про замах на життя колишнього президента Віктора Януковича. Маються на увазі, компакт-диск із записами відеозвернення Януковича від 5 липня 2017 року та відео прес-конференції з його участю від 6 липня.

Нагадаємо, що з травня 2015 року досудове розслідування перевіряє факт вчинення невстановленими особами протягом 21 лютого -22 лютого 2014 року дій, спрямованих на умисне вбивство екс-президента Віктора Януковича. Мова йде про намагання затримати автомобіль супроводу кортежу президента України, у тому числі із застосуванням вогнепальної зброї, під час їх проїзду через організовані блокпости поблизу Вишгорода Київської області та під час руху до Харкова.

Також говориться про нібито обстріл із вогнепальної зброї автомобілів супроводу особистого кортежу президента України, які рухались до Автономної республіки Крим.