Фракція «Голос» заявляє, що зриває голосування за антикорупційний законопроєкт, щоб не звільняти Ситника

Депутати від «Голосу» подали на розгляд 13 альтернативних законопроєктів і прямо заявляють, що їх мета - не допустити звільнення директора НАБУ

Під час засідання Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності депутати фракції «Голос» заявили, що факт вчинення корупційних дій не може бути підставою для звільнення керівника НАБУ, бо це ніби зірве співпрацю з МВФ.

Під час засідання Комітету з питань правоохоронної діяльності у режимі відеоконференції, на якому розглядається проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності протидії корупції в окремих правоохоронних та інших державних органах» (реєстр. № 3133), поданий народним депутатом України Олексієм Гончаренком, депутати від фракції «Голос» виступили проти його ухвалення і подають альтернативні законопроєкти, які самі називають абсурдними, щоб зірвати майбутнє голосування. Про це повідомляє Обозреватель.

Депутати від «Голосу» подали на розгляд 13 альтернативних законопроєктів і прямо заявляють, що їх мета - не допустити ухвалення рішення, яке дозволяє звільнення керівника силового органу, визнаного судом винним у вчиненні корупційних дій. Так депутат Устінова заявила, що звільнення Артема Ситника, внесеного в реєстр корупціонерів, ніби зірве співробітництво України з МВФ, адже «неможливість просто так звільнити директора НАБУ було вимогою МВФ», на що автор законопроєкту Олексій Гончаренко відповів, що «зобов’язання тримати корупціонера на посаді директора НАБУ Україна ніколи не приймала і прийняти не може. І в будь-якій країні світу, західній, розвиненій, така людина вилетіла б геть моментально після рішення суду».

На закиди депутатів від «Голосу», що законопроєкт ніби є неконституційним, Гончаренко відповів, що є висновок Головного науково-експертного управління Верховної Ради України, яке «підтримує цей закон, тому що у ньому ніяких порушень Конституції немає».

За підсумками засідання комітет Верховної Ради рекомендував прийняти за основу законопроєкт 3133.

Нагадаємо, що законопроєкт 3133 авторства нардепа Олексія Гончаренка врегульовує правову колізію, яка виникла в чинному законодавстві,  і виправляє неузгодженості в законах України «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб», «Про прокуратуру», «Про Національне антикорупційне бюро України», «Про Державне бюро розслідувань» та приводить їх у відповідність до положень закону України «Про запобігання корупції».